Španija in domnevni španski izumi

Španija je domovina flamenka, tapasov, paelle, bikoborbe in sangrije. Tečaj španščine vas bo seznanil tudi s takimi in drugačnimi španskimi izumi (el invento) ter kulturnimi posebnostmi. Poleg vseh »očitnih« španskih izumov pa so Španci prepričani, da so odkrili tudi druge stvari, ki jih sprva ne povezujemo s Španijo.

Metla

Španec Emilio Belvis naj bi zasnoval uporaben čistilni pripomoček – metlo (la escoba). Zgodovinarji se s tem ne strinjajo povsem in menijo, da je bil njen izum bolj kompleksne narave in ga ne moremo pripisati enemu samemu človeku.

Coca-cola

Vsem dobro znana Coca-cola se ne zdi prav nič povezana s Španijo. Ne glede na to, da naj bi uradno Coca-colo izumil farmacevt iz Atlante, prebivalci mesta Ayelo de Malferit blizu Valencie trdijo drugače. JuanJo Mica pravi, da je to priljubljeno pijačo leta 1884 izumil njegov prapra stric (el tío) in jo poimenoval Nuez de Kola Coca. Pijačo naj bi prinesel tudi v Ameriko, kjer je na nekem sejmu v Filadelfiji zanjo prejel tudi nagrado (el premio). Kasneje je recept prodal Američanom.

Baretka

Baretka (la boina) je po vsem svetu poznana kot eden izmed simbolov Francije. V resnici je baretka baskovskega porekla. Baskija se razprostira med Francijo in Španijo in si jo lastita obe državi.

Pravljični grad Alcázar in bavarski Neuschwanstein

Španski Alcázar stoji na skalni pečini nad sotočjem dveh rek in je zaradi svoje oblike, ki spominja na premec ladje, ena najznačilnejših grajskih palač v Španiji. Alcázar je bil prvotno zgrajen kot trdnjava, a je kasneje služil kot kraljeva palača, zapor (la prisión), vojaška akademija … Trenutno se uporablja kot muzej (el museo) in arhiv vojaških dokumentov ter je ena največjih znamenitosti španskega mesta Segovia.

Bavarski grad (el castillo) Neuschwanstein, imenovan tudi pravljični grad, pa je v drugi polovici 19. stoletja (el siglo) dal zgraditi bavarski kralj Ludvik II. Ta je med drugim služil kot navdih Waltu Disneyju pri zasnovi približka gradu v zabaviščnem parku (el parque de atracciones) Disneyland v Kaliforniji.

Prebivalci Segovie vidijo sicer večjo podobnost med svojim gradom in tistim v Disneylandu, vendar pa sta si objektivno gledano bavarski in pravljični grad veliko bolj podobna.

Veliko je še španskih in domnevno španskih izumov. Obiščite tečaj španščine in spoznajte še druge zanimivosti o Špancih in Španiji.