Španija in kastanjete

Tečaj španščine je namenjen učenju jezika, pa tudi raziskovanju kulture špansko govorečih držav. Kastanjete so glasbilo, ki ga povezujemo s Španijo, čeprav v resnici niso španskega izvora.

Klopotače, ki so jih izumili Feničani

Kastanjete so leseno glasbilo, ki spada v družino tolkal (la percusión). Njihov izum pripisujejo Feničanom, ki naj bi kastanjete izdelovali že pred tri tisoč leti. Lesena glasbila so imenovali klopotače, uporabljali pa so jih pri verskih in prazničnih obredih (la ceremonia).

Ne glede na to, da kastanjete niso španskega izvora, pa so se v španski kulturi dobro usidrale. Špansko ime las castañuelas je pomanjševalnice besede la castaña, španske besede za kostanj. Kastanjete pogosto uporabljajo pevci (el cantante) in plesalci (el bailarín), zelo pogoste so predvsem ob plesanju flamenka. V Andaluziji, ki velja za središče flamenka, jim pravijo los palillos (palčke).

Ženske in moške različice

Zelo pomembno je, da se kastanjete dobro prilegajo roki. Obstajajo manjše kastanjete, ki oddajajo višji ton in jih običajno uporabljajo ženske (la mujer). Večje kastanjete so namenjene moškim (el hombre) ter imajo bogatejši in nižji ton (el tono).

Turistični spominek

Cene kastanjet se zelo razlikujejo. Tiste, izdelane iz slabega lesa (la madera) ali celo iz plastike (el plástico), lahko stanejo manj kot 10 evrov. Takšne kastanjete so na primer zelo priljubljen turistični spominek, ki ga lahko kupimo kjerkoli v Španiji. Po meri izdelane kastanjete iz kakovostnega trdega lesa pa lahko stanejo tudi do 400 evrov.

Izbira lesa

Tradicionalno so za izdelavo kastanjet uporabljali trd les, kot so palisander, ebenovina, granatno jabolko, hrast ali grenadil. Najboljši les za kastanjete je zelo drag in prihaja iz ekvatorialnih gozdov (el bosque). Danes se zato za izdelavo profesionalnih kastanjet uporablja sintetičen, laminiran material, ki ga izdelovalci kastanjet imenujejo kar glasbeno blago (la tela de música). Je pa precej podoben visokokakovostni ebenovini in grenadilu.

Legendarna Karmen

Kastanjete so za ustvarjanje španskega vzdušja denimo uporabili v operi (la ópera) Georgesa Bizeta Karmen. Najdemo jih tudi v operi Saloma Richarda Straussa in Tannhäuserju Richarda Wagnerja.

Tečaj španščine v Linguli je odlična priložnost, da ljubitelji španskega jezika in kulture razširite svoje znanje tega lepega jezika prek pogovora.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.