Španski umetniki

Učenje španščine je odlična priložnost za pogovor o španskih umetnikih. Ti namreč že tisočletja postavljajo svojo deželo na zemljevid svetovne umetnosti, Španija pa se lahko pohvali tudi z drugim mestom po številu znamenitosti, ki jih je pod svoje okrilje vzel UNESCO.

  • Svetovno priznani slikarji, kot so Picasso, Dalí, Miró, Goya, El Greco in Velázquez, prihajajo iz Španije.
  • Roman Don Kihot Miguela de Cervantesa je prvi moderni roman sploh, med svetovne literarne klasike pa danes prištevamo tudi Lorco in Unamuna.
  • Največji arhitekturni pečat je Španiji oziroma predvsem Barceloni vtisnil Antoni Gaudí.
  • Španski film je v svet ponesel režiser in scenarist Pedro Almodóvar, svetovno slavo med igralci pa žanjejo Penélope Cruz, Javier Bardem in Antonio Banderas.
  • Dva največja tenorista – Plácido Domingo in José Carreras – prihajata iz Španije. Da Španci znajo pihati na žensko dušo, pa dokazuje šarmantni pop pevec Julio Iglesias, ki je s svojimi romantičnimi baladami osvojil marsikatero žensko srce. Po njegovih stopinjah zdaj stopa tudi njegov sin Enrique Iglesias.

Španija je zibelka flamenka, glasbenega in plesnega stila, v katerem se prepletajo igranje na klasično kitaro, petje, ples in ploskanje.

Čeprav za mnoge sporne, so del španske kulturne dediščine tudi bikoborbe, ki jih Španci pojmujejo kot umetnost in ne kot šport.

V Linguli se zavedamo, da učenje španščine ni le utrjevanje slovnice in besedišča, zato boste z našimi profesorji na tečajih španščine na zanimiv način spoznali tudi španske običaje, tradicijo in kulturo.