Mehika in piñata

Tečaj španščine ponuja tudi priložnosti za pogovor o mehiški kulturi. Verjetno ste v kakšnem filmu ali seriji, povezani z Mehiko, že videli prizor, ko nekdo udriha pa viseči figuri, dokler se ta ne razbije. Figura in običaj se imenujeta piñata, za seboj imata zanimivo zgodovino.

Si jo upate razbiti?

Piñata je figura, narejena iz gline (la arcilla) in prekrita s papirjem pisanih barv. Napolnjena je s sladkarijami, sadjem, majhnimi igračami ali drugimi rečmi. Tradicionalno je v obliki zvezde (la estrella) s sedmimi kraki, danes pa so piñate raznovrstnih oblik – lahko so živali, junaki oziroma vse, kar si človek lahko zamisli. Piñata je obešena na vrvico, oseba, ki slavi, prireja zabavo (la fiesta) ali se prostovoljno javi, pa jo mora s palico (el palo) razbiti. Da je naloga še bolj težavna, tej osebi po navadi zavežejo oči.

Za rojstni dan, praznik ali zabavo

Piñate so obvezen del otroških zabav v Mehiki, a so zelo priljubljene tudi med odraslimi (el adulto). Na rojstnodnevnih zabavah piñato »uničijo« pred razrezom torte. Piñate so pogoste tudi v božičnem času, kjer njihova prvotna ideja oziroma simbolika še bolj pride do izraza. Še vedno so pogosto narejene iz gline, vse bolj pa prihajajo v uporabo take, narejene iz papirja (el papel).

Piñatina pesem

Ko slavljenec udriha in skuša razbiti piñato, povabljenci prepevajo naslednjo pesem (canción):

Španščina: Slovenščina:
Dale, dale, dale
No pierdas el tino
Por que si lo pierdes,
Pierdes el camino
 Ya le diste uno
Ya le diste dos
Ya le diste tres
Y tu tiempo se acabo
Udari, udari, udari
Ne izgubi cilja
Če ga izgubiš,
boš izgubil svojo potUdaril si enkrat
Udaril si dvakrat
Udaril si trikrat
In tvoj čas se je iztekel

Krščanski običaj

Piñato so začeli uporabljati duhovniki (el sacerdote) v 16. stoletju, in sicer kot alegorijo, ki jim je pomagala med domorodce razširjati krščanski nauk.

Piñata je bila oblikovana v zvezdo s sedmimi kraki, ki so predstavljali sedem smrtnih grehov (el pecado), to so napuh, poželenje, požrešnost, jeza, zavist, pohlep in lenoba. Svetle barve piñate pa simbolizirajo skušnjavo (la tentación), da bi padli v te grehe. Preveza čez oči simbolizira vero, palica voljo za premagovanje grehov, dobrote v piñati pa bogastvo nebes (los cielos), ki ga bodo prejeli tisti, ki se bodo grehu uprli.

Boste tudi vi za svojo zabavo naredili piñato, jo razbili in zapeti pesem v španščini? Če ste se med branjem navdušili za tečaj španščine, vam bomo v Linguli z veseljem pomagali pri učenju novih španskih besed.