Čilske posebnosti

Tečaj španščine vključuje tudi spoznavanje zanimivih latinskoameriških držav. Čile je priljubljena popotniška destinacija, znana predvsem po čudovitih gorah. Zbrali smo nekaj zanimiv navad in posebnosti, ki so značilne za to gorato državo.

Začinjena hrana

Čilenci obožujejo začinjeno hrano (la comida). Začinjene omake (la salsa), kot sta poprova omaka pebre in omaka iz čilija, imenovana ají, so sestavni del vsakodnevne kuhinje. Začinjene omake so zelo priljubljene tudi v sendvičih.

Dodajanje pripone -po

Čilenci imajo naglas (el acento), ki ga tudi dokaj suvereni govorci španskega jezika pogosto ne razumejo najbolje. Njihova največja posebnost pa je pripona –po, ki jo dodajo skoraj vsaki besedi! Tako bomo v Čilu slišali besede kot so sipo, nopo, yapo, miercoles’po.

Marraqueta ali sveti kruh

Čilenci so po količini zaužitega kruha (el pan) drugi na svetu. Najpriljubljenejša različica kruha je marraqueta, ki nekoliko spominja na našo kajzerico.

Ljubitelji avokada

Avokado je zelo priljubljen sadež v Čilu. Imenujejo ga palta, v nasprotju s Španci, ki mu rečejo aguacate. Če boste v Čilu kupovali hrano na ulici (la calle), je zelo verjetno, da boste imeli možnost izbrati jed iz avokada.

Čilska tla se tresejo

Republika Čile leži na tektonsko zelo nemirnih tleh (el suelo). Nič neobičajnega ni, če se čilska tla nekoliko zatresejo. Brez strahu (el miedo), to je »le« šibko tresenje, ki so ga v Čilu navajeni. Če ne gre za potres (el terremoto) nad šesto stopnjo po Richterjevi lestvici, ga Čilenci ne bodo niti opazili!

Lahki zajtrk

V Čilu si okoli enajste ure privoščijo manjši odmor (la pausa). Tomar la once, kot imenujejo ta lahki zajtrk, ni nič drugega kot kava ali čaj ter prigrizek v obliki kruha ali opečenca s kakšnim nadevom.

Nogomet, nogomet in še enkrat nogomet

Nogomet je v državah Južne in Srednje Amerike šport številka ena. Če se boste v času nogometnih tekem znašli na čilskih ulicah, se vam bo zdelo, kot bi se čas (el tiempo) ustavil. V vsakem lokalu, restavraciji in celo na ulici boste lahko priča (el testigo) skupinam nogometnih navdušencev, ki budno spremljajo nogometno tekmo (el partido). Po tekmi pa se bo začelo veliko slavje ali pa burno utapljanje žalosti ob porazu.

Živalske primerjave

Čilenci v vsakodnevnem govoru radi uporabljajo živalske primerjave. Besedna zveza está pasándolo chancho (pujs) pomeni, da se ima človek zelo dobro. Echando la yegua (kobila) je izraz, ki označuje, da se je nekdo zelo najedel, ali pa da počiva po aktivnosti.

Iz Latinske Amerike prihaja veliko zanimivosti. Tečaj španščine vam omogoča, da se pobliže spoznate z njimi.