La movida madrileña

Kaj je la movida madrileña?

La nueva ola ali la movida madrileña je subkulturno gibanje iz 80. let prejšnjega stoletja, tj. v obdobju pofrankistične tranzicije, in sicer na različnih področjih kulturnega ustvarjanja: v glasbi, filmu, na televiziji, v literaturi, tiskanih medijih – fanzini, stripi, fotografiji, slikarstvu, grafitih, modi.

Pripadniki la movide so se zbirali v nekaterih madridskih lokalih, živahno pa je bilo tudi v mestih Barcelona, Bilbao in Vigo. Subkulturna scena je poudarjala podiranje tabujev in svobodo izražanja.

Glasba

Na glasbenem področju je delovalo veliko bendov, med njimi Kaka Deluxe, ki je bil na začetku punk obdobja, leta 1977, skupina risarjev fanzinov.

Film

Film Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, ki govori o treh Madridčankah v obdobju punka in la movide, je leta 1980 režiral Pedro Almodóvar.

Fotografija

Fotografije Miguela Trilla so deloma dokumenti generacije, deloma pa konceptualna dela o mladinskih identitetah.

Umetnost

Slikar el Hortelano je bil vpliven predstavnik la movide. Njegovo slikarstvo je prešlo več faz. Leta 2010 je dobil zlato medaljo ministrstva za kulturo za zasluge na likovnem področju.

Revije

La Luna de Madrid je bila umetniška revija. Bila je odprta do zunanjih sodelavcev in imela izreden čut za različne stile in osebnosti, ki so se v obdobju nore in zabavne madridske la movide šele uveljavljale.

Obiščite tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula, poskrbeli bomo, da boste s komunikacijo v španskem jeziku očarali tudi domačine.