Latinska Amerika in plesi

Tečaj španščine vam omogoča spoznavanje kulture latinskoameriških držav. Prebivalci Latinske Amerike veljajo za ljubitelje glasbe in plesa. Veliko popotnikov je navdušila prav njihova glasba, ki spravi na plesišče še najbolj sramežljivega turista.

Tango – Argentina in Urugvaj

Svetovno znani tango je najprej požel navdušenje (el entusiasmo) med srednjim slojem v 19. stoletju (el siglo) na območju Buenos Airesa in Montevidea. Strastni tango naj bi izviral iz bordelov v argentinski prestolnici, kjer so dekleta pripravljala plesne točke za svoje goste (el invitado). Legendarni Carlos Gardel ga je v 20. letih prejšnjega stoletja ponesel v Francijo in Evropejci so ga takoj vzljubili. Oglejte si ga.

Cueca – Čile

Čilenci se lahko pohvalijo s številnimi tradicionalnimi glasbenimi žanri, za najbolj nacionalno razširjenega pa velja cueca. Izvor (el fuente) cuece je precej neznan, predvideva pa se, da se je razvila v sredini 19. stoletja na podeželju (el campo). Leta 1979 je bila razglašena za čilski nacionalni ples. Po državi lahko najdemo kar nekaj različic cuece, njena modernejša različica pa se imenuje cueca brava.

Joropo – Venezuela

Zabaven in hiter joropo izvira z venezuelskega podeželja. Je nekakšna mešanica evropskih, afriških in indijanskih žanrov ter spominja na španski fandango. Kot glasbila se uporabljajo harfe, kitare in marake. Ker je tako močno zakoreninjen v venezuelski družbi (la sociedad), velja najslavnejša pesem tega žanra Alma Llanera za drugo državno himno (el himno). Oglejte si ples.

Salsa – Kolumbija 

Salso so izumili latinskoameriški priseljenci (el inmigrante) v New Yorku v 60. letih. Kljub temu pa je divja in hitra salsa najbolj povezana s Kolumbijo in njenimi prebivalci. Večina Kolumbijcev naravnost obožuje salso. Kolumbijsko mesto Cali je središče kolumbijske plesne scene. Tam lahko vsak dan uživate ob nastopih odličnih salsa plesalcev in se jim pridružite na plesišču (la pista de baile)! Oglejte si nastop!

Pasillos – Ekvador

Čeprav je pasillos poznan po vsej Latinski Ameriki, velja za ekvadorski nacionalni glasbeni žanr. Pri pasillosu se čuti vpliv (el impacto) evropskega valčka in lokalne glasbe. Gre za zelo čustven žanr – poetično besedilo spremlja melanholičen zvok (el sonido) kitare. Kralj pasillosa je legendarni Ekvadorec Julio Jaramillo, ki velja za enega najboljših latinskoameriških pevcev vseh časov. Poslušajte njegovo pesem.

Latinska Amerika ima še veliko drugih kulturnih posebnosti. Tečaj španščine je odlična priložnost, da se pobliže spoznate z njimi.