Zanimivosti o slavnih španskih književnikih

Španija se lahko pohvali s številnimi cenjenimi in svetovno znanimi literati. Zbrali smo nekaj zanimivih zgodb iz življenja velikanov španske književnosti. Nekatere so prav presenetljive!

Pet let suženj

Avtor slavnega dela Bistroumni plemič Don Kihot iz Manče Miguel de Cervantes je bil pet let suženj (el esclavo). Cervantesa in njegovega brata Rodriga so pri Palamósu (območje španske Costa Brave) ugrabili turški pirati (el pirata), ko sta se po bitki pri Lepantu z ladjo iz Neaplja vračala v Španijo. Odpeljali so ju v glavno mesto Alžirije – Alžir, kjer sta pet let preživela v ujetništvu (cautividad) nekega grškega kapitana.

Ponos Andaluzije

Velikega španskega pesnika in dramatika Federica García Lorca so ubili Frankovi vojaki (los soldados) leta 1936, najverjetneje ob cesti (la carretera) med mestoma Víznar in Alfacar v Andaluziji. Umoru (el asesinato) sta botrovali njegova levičarska usmerjenost in homoseksualnost. Skrivnost (el misterio) pa še vedno ostaja, kje so njegovi posmrtni ostanki, ki jih kljub številnim iskalnim akcijam na območju umora nikoli niso našli.

Dve ženi in šest ljubic

Lope de Vega, avtor številnih znanih dramskih del s preloma 16. stoletja, je bil velik oboževalec nežnejšega spola. Zgodovinarji (los historiadores) so potrdili, da je imel dve ženi in šest ljubic (la amante), za nekatere pa po vsej verjetnosti sploh ne vemo. Dejstvo, da je imel kar štirinajst otrok, zato ne preseneča.

Španščina je čudovit melodičen jezik in ob učenju boste nadvse uživali, spoznavali zanimivosti o Špancih in se hkrati zabavali. Tečaj španščine v Linguli temelji na komunikaciji, učiteljice pa vas znajo motivirati in spodbuditi k pogovoru.