Goya, prestižne španske filmske nagrade

Tečaj španščine ponuja možnost pogovora o zanimivih temah, ki vključujejo tudi umetniški svet. Vsako leto Španska akademija filmskih umetnosti in znanosti podeli prestižne nagrade za najboljše filme – kipce goya. Kdo so letošnji nominiranci in kdo je ta kipec prejel največkrat? 

Nagrada goya

Nagrada za zmagovalce posameznih kategorij je slavni kipec, ki upodablja španskega slikarja (pintor) Francisca de Goyo. Njega so izbrali zato, ker naj bi se s svojimi likovnimi deli izjemno dobro približal filmskemu svetu. V njegovih najbolj znanih slikah naj bi opazili obrise scenskega dela. Prvi kipec so podelili že leta 1987, tehtal pa naj bi kar dobrih 15 kilogramov. Za četrto podelitev so oblikovanje zmagovalne figure dodelili drugemu kiparju, ki je sicer obdržal prvotno idejo videza kipca, vendar zmanjšal njegovo velikost in hkrati tudi težo. Danes kipec (estatua) tehta slabe tri kilograme.

Goya za najboljši film

V zgodovini podeljevanja teh nagrad si je največ kipcev (kar 14) prislužil film (película) z naslovom Mar adentro (v naših kinematografih prevedeno kot Morje v meni). Glavni igralec in hkrati tudi eno izmed pomembnejših imen v španskem filmskem svetu Javier Bardem je upodobil tetraplegika Ramona, ki se bojuje za pravico, da bi dostojno končal svoje življenje (vida). 

Goya za režijo

Več znanih filmov, ki so skozi čas dobili dobre kritike, je nastalo pod režisersko taktirko španskega režiserja (director) Pedra Almodóvarja. Kot pričakovano je prav on prejel tako največ nominacij kot tudi največ nagrad za najboljšega režiserja v španski filmografiji. 

Nominiranci za leto 2022

Letos se je slovesnost, kot je že v navadi, znova odvila februarja v Madridu. Kipca za najboljši film je prejel Dober gospodar (Buen patrón), ki je istočasno domov odnesel tudi največ kipcev; med njimi kipca za najboljšega glavnega igralca, kipca za najboljšo režijo in kipca za najboljši scenarij. Kot drugo uvrščeni film z največ prejetimi kipci je Maixabel, ki je med drugim prejel tudi največ pozitivnih kritik občinstva.

Tečaj španščine in spoznavanje umetnosti

Tako gledališki kot tudi filmski in televizijski ustvarjalci so v Španiji pomemben del umetniškega življenja. Tečaj španščine omogoča vpogled v vse te zanimivosti španske kulture.