Argentina in merienda

Tečaj španščine vključuje tudi prijetne pogovore o državah Latinske Amerike. Medtem ko imajo Španci siesto, si Argentinci vzamejo meriendo oziroma popoldanski odmor (el resto).

Kaj je merienda?

Merienda je argentinski odmor, ki si ga Argentinci privoščijo okoli 17. ali 18. ure. Navada izvira iz južne Evrope, najverjetneje se je začela uveljavljati konec 19. in v začetku (el principio) 20. stoletja, ko so državo preplavili evropski priseljenci, večinoma iz Španije in Italije. Beseda merienda izhaja iz latinske besede mereō – zaslužiti ali zmagati.

Mate, kava in mleko

Po navadi vključuje pitje priljubljenega južnoameriškega zeliščnega čaja mate ali kave, otroci pa spijejo skodelico mleka (la leche). Otroci meriendo imenujejo kar tomar la leche – pitje mleka.

Nepogrešljivi tostado

Ob pijači si Argentinci privoščijo tudi razne prigrizke – popečen kruhek (el tostado) z maslom (la manteca), karamelo (el dulce de leche) ali marmelado (la marmelada), pecivo (las facturas), krekerje iz goveje maščobe (los bizcochitos de grasa), piškote … Če povzamemo, merieda je poznopopoldanski odmor, namenjen sprostitvi ter uživanju v ljubi pijači in prigrizku ob dobri družbi ali pa v samoti.

Obožujejo jo vsi!

Meriendo si z veseljem privoščijo praktično vsi – od najmlajših do najstarejših, zato se med meriendo pogosto odpravijo v restavracije in kavarne. Priljubljena izbira je sendvič de miga, ki v dobesednem prevodu pomeni sendvič z drobtinami, čeprav gre za običajen opečenec s šunko (el jamón cocido) in sirom (el queso). V meriendi nekateri uživajo tudi v parku, kamor si prinesejo prigrizke in pijačo.

Si boste tudi vi privoščili meriendo? Tečaj španščine je priložnost za odkrivanje kulinarike in kulture špansko govorečih držav.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.