Mate čaj – obredni napitek

Le kaj je bolje kot učenje španščine ob srkanju mate čaja? Pri nas sicer bolj poznan kot za zdravje blagodejen čaj je v Latinski Ameriki obredni napitek, ki nikoli ne manjka na družinskem srečanju, nogometni tekmi ali ob klepetu s prijatelji. Pogosto je zaradi vsebnosti kofeina tudi spremljevalec dolgih študijskih noči in seveda neobhoden v pisarnah.

Mate in bombilla

Mate čaj se pripravlja iz rastline z istim imenom, ki raste v subtropskih predelih Latinske Amerike. Pijejo pa ga iz posodice (prav tako imenovane mate), ki je najpogosteje izdolbena in predelana bučka, s pomočjo kovinske slamice – bombilla.

Nato pa se lahko odločite, na kakšen način se boste lotili pitja mate čaja: po urugvajsko ali po argentinsko.

V Urugvaju vsak s svojo posodico …

V Urugvaju se na osebo letno porabi kar 15 kilogramov tega zelišča, zato ni čudno, da je mate čaj urugvajska narodna pijača. Vsak Urugvajec v zbrani skupine pije mate čaj iz svoje posodice in s slamico, kar je bližje naši kulturi pitja čaja.

… v Argentini vsi iz ene!

Tudi v Argentini je pijača izredno priljubljena, čeprav je popijejo nekoliko manj – na osebo letno porabijo približno sedem kilogramov zelišča.

V skupini pivcev pa v nasprotju z Urugvajci krožita le ena posodica in ena slamica, zanju pa je odgovoren cebador – človek, ki streže mate čaj in skrbi za dovolj toplo vodo in dober okus napitka. Za streženje argentinskega mate čaja obstajajo posebna pravila: prvi napitek vedno preizkusi cebador sam, nato pa ga vedno ponuja od desne proti levi. Če ob popitem napitku rečeš »hvala« (gracias), pomeni, da v naslednjem krogu mate čaja ne boš dobil.

[Video] Priprava čaja po Argenitinsko

Vedno v dobri družbi

Obema državama pa je skupno, da ob dobri družbi nikoli ne manjka mate čaj. Tako obstaja celo glagol matear, ki označuje »druženje ob mate čaju«.

Zdaj že veste, kako popestriti svoje učenje španščine. Da pa bi lahko uživali v napitku ob pravi špansko govoreči družbi, si privoščite osvežitev znanja španščine na katerem od Lingulinih tečajev.