Učenje španščine prek stripov

Španščino lahko treniramo tudi z branjem stripov (historietas). Španija se ponaša z bogato tradicijo stripov, navdušenje nad žanrom pa je veliko tudi v Argentini.

Patagonski domorodec in svet evropskih priseljencev

Patoruzú – eden izmed prvih pomembnejših argentinskih stripovskih junakov – je delo striparja Danteja Quiterna.

Patoruzú je domorodec iz Patagonije, pokrajine na jugu Argentine, ki se nenehno sooča z drugačnim življenjem evropskih priseljencev.

Nastal je že v tridesetih letih in redno izhajal štiri desetletja, za ljubitelje animacij pa so strip razvili v serijo risank.

Pričeska »a la Mafalda«  

V Argentini boste med spominčki za turiste kaj hitro opazili podobo punčke z bujno pričesko in pentljo v laseh. Ime ji je Mafalda, ob svojih starših, mlajšem bratcu in prijateljih pa nenehno modruje o svetu in človeštvu, pogosto z ostro satirično ostjo.

Risar Quino jo je začel snovati leta 1963 in jo razvija še naprej. Njena modrovanja se zdaj dobijo v knjižnih izdajah, večkrat je bila predelana v risanke.

Koliko je dekletce znano, pa pove tudi dejstvo, da so mame frizerkam v sedemdesetih letih za svoje otroke naročale, naj jih ostrižejo »po Mafaldino« (a la Mafalda).

Gaturro, družinski mačkon

V zadnjih dveh desetletjih je Argentino obnorel rumeno-rjavi mačkon z imenom Gaturro.

Gaturro svoje mačje dni preživlja pod streho štiričlanske družine, hkrati se zanima za sosedovo mačko Agato in se pogovarja z drugimi domačimi živalmi.

Nastal je pod peresom risarja Cristiana Dzwonika, ki si sicer veliko idej izposoja od risarskega velikana Quina.

Branje stripov v španščini?

Španščina vam lahko odpre popolnoma nov stripovski svet in kulturo, hkrati pa je branje stripov odličen način za učenje španščine. Če bi radi svoje znanje španščine še izpilili, vas vabimo na brezplačen svetovalni pogovor v Lingulo.