Frida Kahlo – slavna umetnica

Tečaj španščine je odlična priložnost, da spoznate kaj novega o španski in latinskoameriški kulturi. Frida Kahlo je ena najbolj znanih slikark (la pintora) na svetu, o kateri je bilo in je še vedno veliko razprav.

Ponosna Mehičanka

Čeprav je med drugim Frida Kahlo živela v New Yorku, San Franciscu in Parizu, je njeno srce (el corazón) vedno pripadalo le eni državi – njeni rojstni Mehiki. Svojo ljubezen (el amor) do domovine (la patria) je izkazovala tudi s svojo garderobo – barvitimi, dolgimi in širokimi krili, srajcami, ohlapnimi ogrinjali, kitami in cvetjem (la flor) v laseh (el pelo).

Casa Azul – modra hiša

Casa Azul oziroma modra hiša na obrobju mehiške prestolnice je Fridin rojstni kraj. V njej je odraščala, živela skupaj s soprogom (el marido) in leta 1954 pri 47 letih tudi umrla. Danes je preurejena v muzej, kjer si lahko obiskovalci ogledajo njene slike in predmete iz njenega življenja, v njej pa je mogoče videti tudi žaro (la parrilla) z njenim pepelom (la ceniza). To je najbolj obiskan muzej v prestolnici in eden najbolj obiskanih mehiških muzejev nasploh. Mesečno ga obišče okoli 25.000 turistov.

Ljubiteljica eksotičnih živali

Na vrtu (el jardín) Case Azul je imela Frida pravo živalsko kraljestvo. V njem so med drugim živeli opice, amazonski papagaj in orel.

Številni ljubimci

Frida je imela pestro ljubezensko življenje. Leta 1936 je začela ljubezensko avanturo z ameriško-japonskim kiparjem in arhitektom Isamom Noguchijem, ki je kasneje preraslo v trdno prijateljstvo (la amistad). Tri leta kasneje je med obiskom Pariza začela romanco s plesalko, pevko in igralko Josephine Baker.

Buren zakon

Frida je dvajset let starejšega slikarja Diega Rivero, očeta štirih otrok, spoznala še kot študentka. Rivera je zapustil svojo drugo ženo in se s Frido poročil leta 1929. Njun zakon so zaznamovali strast (la pasión) in spoštovanje (el respeto) na eni strani ter številni prepiri (la pelea) in nezvestoba (la infidelidad) na drugi. Leta 1939 sta se ločila in se leto kasneje ponovno poročila.

Šibkega zdravja

Fridino življenje so zaznamovale številne zdravstvene težave. Leta 1925 je pri osemnajstih doživela hudo prometno nesrečo (el accidente), ki bi jo kmalu stala življenje in ji je pustila posledice za vselej. Frida je prestala kar 30 operacij (la operación), zaradi nesreče pa ni mogla imeti otrok. Veliko njenih del prikazuje hude fizične bolečine, ki jih je trpela vse življenje.

Tečaj španščine je lepa priložnost za spoznavanje španske in latinskoameriške kulture.

Španščina  – imate vprašanja, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.