Latinska Amerika in izumi

Latinsko Ameriko povezujemo s temperamentnimi ljudmi, dobro hrano in dih jemajočo pokrajino. Včasih kar pozabimo, da se lahko pohvali tudi z nekaj izjemnimi izumi (el invento). Tečaj španščine bo vaše navdušenje nad zanimivo latinskoameriško kulturo še podkrepil.

Barvna televizija

Električni inženir iz mehiškega mesta Guadalajara, Guillermo Gonzalez Camarena, je zaslužen za barvno televizijo (la televisión). Njegova prva patentirana barvna televizija je bila predstavljena v ZDA in Mehiki.

Kemični svinčnik

Novinar in izumitelj László József Biró je oblikoval pisalo s črnilom (la tinta) na oljni osnovi in vrtljivo kroglico, ki omogoča gladko premikanje po papirju (el papel). Rojen je bil na Madžarskem, vendar je med drugo svetovno vojno emigriral v Argentino. Bíró je pri svojem delu novinarja opazil, da se črnilo pri tiskanju časopisov (el periódico) hitro posuši, papir pa ostane suh in nepopackan. Svoja opažanja je izkoristil pri oblikovanju pisala, danes poznanega pod imenom kemični svinčnik. Svoj izum je prvič predstavil na mednarodnem sejmu (la feria) v Budimpešti leta 1931.

Puška mondragón

Puško mondragón je izumil častnik v mehiški vojski (el ejército) Manuel Mondragón. Bila je velika senzacija – strelcu ni bilo več treba ročno izvleči izpraznjenega šaržerja in ga zamenjati s polnim, saj se je ta polnil avtomatsko. Puško so množično uporabljali med mehiško revolucijo in prvo svetovno vojno (la guerra).

Umetno srce

Domingo Liotta, ki je bil rojen italijanskim priseljencem v Argentini, velja za enega izmed pionirjev srčne kirurgije. Skupaj z Američanom Dentonom A. Cooleyjem je umirajočemu moškemu v bolnišnici v Houstonu leta 1969 vstavil umetno srce (el corazón). Njegov prototip umetnega srca lahko danes vidimo v muzeju (el museo) Smithsonian v Washingtonu.

Transdermalni obliž

Urugvajski izumitelj in podjetnik Alejandro Zaffaroni je prijavil kar 45 patentov. Med njegovimi izumi je tudi transdermalni obliž (el parche) – obliž, ki prek kože dostavlja zdravilne učinkovine v krvni obtok. Preberite več o španskih izumih.

Tečaj španščine je priložnost za sproščen pogovor o Latinski Ameriki in njeni kulturi.