Španska kulinarika

Paella z morskimi sadeži

Paella z morskimi sadeži (Avtor: Manuel M. Vicente)

Španija ima na kulinaričnem zemljevidu Evrope zagotovo posebno mesto, saj se ponaša s številnimi restavracijami z Michelinovo zvezdico, odličnimi kuharji in svetovno znanimi jedmi. Hrana je sestavni del španske kulture in brez nje si ni mogoče predstavljati družinskega srečanja, političnega dogodka in celo pogreba.

Španci in Južnoameričani so na svojo hrano zelo ponosni in vam bodo z veseljem priporočili tipične jedi, ki jih morate poskusiti.

Argentina in goveji steaki

Zaradi velikega zanimanja po svetu se je cena govedine povzpenjala tudi v Argentini. Oblasti so zato uvedle določene ukrepe za zaščito argentinske govedine. Preberite več.

 

Argentinske sladice

Argentinci so znani sladkosnedi – ponašajo se s pestrim naborom sladkarij, tort in drugih podobno kaloričnih sladic. Katere so najbolj znane argentinske sladice? Preberite več.

 

Argentinski asado

Če vas bodo na potovanju po Argentini povabili na asado (slovensko: »meso na žaru«), povabilo le sprejmite, saj za Argentince pomeni veliko več – druženje in celo način življenja. Preberite več.

 

Ceviche – latinskoameriška morska solata

Danes je osnova te jedi riba, marinirana v omaki iz citrusov. Receptov je toliko, kolikor jih dovoljuje domišljija. V Peruju je postal priljubljen tudi ceviche »po japonsko«. Preberite več.

 

Chimichurri – argentinska omaka

Čeprav se omaka uporablja tudi v empanadah (žepkih) in na svežem kruhu (el pan), jo največkrat postrežejo kot prilogo k različnim vrstam mesa (la carne). Preberite več.

 

Chipa – paragvajska dobrota iz manioke

V Paragvaju je pecivo še dandanes izredno priljubljeno in je nepogrešljivo ob zajtrku ali malici, naj bo delovnik ali praznik. Preberite več.

 

Churros – španski krofki

Ocvrte sladke palčke so izvrsten prigrizek ob gosti vroči čokoladi. Jih boste naredili tudi vi? Ni težko, je pa slastno. Preberite več.

 

Gaspačo – hladna juha

Privoščite si malo španskega pridiha tudi sami in pripravite gaspačo, ki vas bo v vročih poletnih dneh prijetno ohladil. Preberite več.

 

Latinska Amerika in čokolada

Peru se lahko pohvali z veliko okusnimi čokoladami, čokolado AMAZ pa zaradi njenega posebnega okusa še posebej priporočamo. Preberite več.

 

Latinska Amerika in najbolj bizarne jedi, 1. del

Čeprav na prvi pogled spominja na pinjole, je escamole pripravljen iz mravljinih ličink. Jed je zelo stara in izvira iz časa Aztekov. Preberite več.

 

Latinska Amerika in najbolj bizarne jedi, 2. del

Chuño oziroma zamrznjen krompir je brezmesna jed, ki se pripravlja pet dni. V postopku gre za izmenično izpostavljanje krompirja izredno nizkim in zelo visokim temperaturam.  Preberite več.

 

Mate čaj – obredni napitek

V Argentini v skupini pivcev krožita le ena posodica in ena slamica, zanju pa je odgovoren cebador – človek, ki streže mate čaj in skrbi za dovolj toplo vodo in dober okus napitka. Preberite več.

 

Mehika in koktajli

Chelada je idealna alternativa za vse, ki obožujete pivo. V kozarec stresite nekaj kock ledu, dodajte sveže stisnjeno limeto, ščepec soli in prelijte z najljubšim pivom. Preberite več.

 

Mehiške tortilje – kako jih naredimo?

Mehičani svoje tortilje poimenujejo različno: burritos, tacos, chilaquiles, enchiladas – zvita koruzna tortilja z nadevom iz čilija, in še veliko drugih variant. Preberite več.

 

Najboljše španske vinorodne pokrajine

Španija je tretja največja proizvajalka vina na svetu, takoj za Francijo in Italijo, in pravi vinski raj na Zemlji. Preberite več o najboljših španskih vinorodnih pokrajinah. Preberite več.

 

Okusi španskih pokrajin

Katero jed boste naročili, ko vam bo med sprehodom po Španiji ob omamnih vonjavah začelo kruliti po želodcu? Predlagamo vam nekaj posebnih španskih jedi. Preberite več.

 

Peru – v domovino krompirja

Krompir Perujcem tekne tudi za posladek: krompir karamelizirajo, za sladice uporabljajo krompirjeve kreme ali pa preprosto skuhajo krompirjev puding. Preberite več.

 

Peru – v vrhu svetovne kulinarike

Kar tri perujske restavracije so trenutno uvrščene na seznam pomembne kulinarične revije Restaurant, v kateri je sto najboljših restavracij na svetu. Preberite več.

 

Pincho/pintxo

V nasprotju s tapasom je pincho vedno postrežen s kruhom, nadev pa je na kruh pritrjen z leseno palčko ali zobotrebcem. Preberite več.

 

Povej mi, kaj ješ …

Španci hrani posvečajo veliko pozornosti. Pa ne samo zaradi kulinaričnih užitkov, temveč tudi zato, ker jim vsakodnevni obroki pomenijo priložnost za druženje z družino ali prijatelji. Preberite več.

 

Praznična miza po špansko

Odojek je priljubljena božična jed v več delih Španije, zlasti v regiji Kastilja in León. Koža odojka mora biti rjava in hrustljava, pogosto ga pečejo skupaj s čebulo in krompirjem. Preberite več.

 

Prehrambene navade v Španiji

Španci so ponosni na svojo prehrano in se pogosto pohvalijo, da imajo najboljšo in najbolj zdravo mediteransko kulinariko na svetu. Preberite več.

 

Priljubljene španske pijače

Horchata je narejena iz gomoljev rastline, imenovanih tudi zemeljski mandlji – v španščini chufa, vode in dodanega sladkorjaVedno je postrežena hladna. Preberite več.

 

Priljubljene španske alkoholne pijače

Poletno vino oziroma tinto de verano velja poleg sangrije za najbolj priljubljeno špansko alkoholno pijačo, ki jo najdemo praktično po vsej Španiji. Preberite več.

 

Solata iz avokada

Solata iz avokada je primerna za vse letne čase, saj ji lahko dodamo testenine, zelenjavo, ribo, morske sadeže. Je hranljiv in okusen obrok. Preberite več.

 

Španija in popolno kulinarično darilo

Kar je za Francoze francosko vino, je za Špance španski pršut (el jamón), ki ga obožuje večina Špancev. Najbolj priznan in bojda najboljši pa prihaja iz mesta Huelva. Preberite več.

 

Španska paella

Za gospodinjo (ali gospodinjca) je znanje, kako narediti dobro paello, posebnega pomena in vsak, ki jo zna pripraviti, je na to ponosen. Preberite več.

 

Španska tortilja

Španska tortilja je pravzaprav omleta, tipična je krompirjeva (tortilla de patatas). Mehiška pa je vrsta kruha, podobna arabskemu, narejena iz bele ali koruzne moke. Preberite več.

 

Španske velikonočne dobrote

Hornazo je slana pita, polnjena z jajci, svinjino in pikantno špansko klobaso, imenovano chorizo. Pripravljajo jo v okolici Salamance in Ávile. Preberite več.

 

Španski šeri

Šeri je belo vino (el vino blanco) z visoko vrednostjo alkohola (15–21 %), najbolj pogosto pridelano iz grozdja (las uvas) sorte palomino. Preberite več.

 

Španski tapasi

Pravega pravila, kaj sme vsebovati tapas, pravzaprav ni. Lahko je topel ali hladen, mesen ali brezmesen. Velja le, da mora biti količinsko majhen. Preberite več.

 

Tekila in nekaj zanimivosti

Kar osem let mora preteči, da je modra agava dovolj zrela za obiranje. Potem pa je pijačo treba še starati, kar lahko traja tudi pet let (odvisno od vrste tekile). Preberite več.

 

Turrón

Čeprav lahko danes najdemo najrazličnejše vrste turróna, ki denimo vsebujejo čokolado, pralineje in druge sestavine, ločujemo med dvema glavnima vrstama turróna. Preberite več.