Kavna kultura v Latinski Ameriki

Tečaj španščine v Linguli je pravo okolje tudi za pogovor o kavi in navadah pitja kave. To je v Latinski Ameriki priljubljena pijača, v vsaki državi pa imajo tudi svojo lastno kavno kulturo in načine pitja kave.

Kuba in sladki cafecito

Kuba je poznana po cafecitu ali kubanski kavi. Gre za zelo močno vrsto espressa, ki se je na Kubi pojavila pa prihodu Italijanov. Cafecito nastane tako, da med postopkom kuhanja kave to postopoma sladkamo s sladkorjem (el azúcar) demerara. Tako se sladkor in kava med kuhanjem »prepleteta«, kar ustvari okusno kavno mešanico.

Gvatemala in vrhunska kakovost kave

Gvatemalci niso znani kot strastni pivci kave. Tisti, ki jo pijejo, pa običajno izberejo espresso ali latte. Ne glede na to je gvatemalska kava cenjena zaradi svoje vrhunske kakovosti in kompleksnosti okusov (el sabor). Na številnih gvatemalskih kavnih nasadih (la plantación) kavna zrna še vedno nabirajo na tradicionalni način.

Mehika in cimetova cafe de olla

V Mehiki pogosto pijejo sladko kavno mešanico s cimetom (la canela) in sladkorjem, ki ju po navadi dodajo že med kuhanjem. Cafe de Olla je mehiška nacionalna kavna pijača, ki jo pripravljajo v tradicionalnih glinenih loncih (la olla de barro). Kot rečeno je pripravljena iz mlete kave, cimeta, sladila iz sladkornega trsa, lahko ji dodajo še pomarančno lupino, janež in nageljnove žbice.

Kolumbija in ubijalsko močna kava

Kavna kultura je v Kolumbiji, ki je poznana po odlični kavi, pomemben del nacionalne identitete. Kolumbijci kavo običajno uživajo v majhnih skodelicah (la taza), črno s sladkorjem, ki jih drži pokonci ves dan!

Venezuela in kavna zrna Maracaibos

Nekaj časa se je Venezuela po proizvodnji kave kosala celo s Kolumbijo, vendar so ti časi že davno minili in zdaj država proizvede manj kot odstotek svetovne kave (od leta 2001). Čeprav se nekaj venezuelske kave izvozi, veliko večino zaužijejo Venezuelci sami. Najboljša venezuelska kavna zrna so poznana pod imenom Maracaibos, po pristanišču (el puerto) blizu Kolumbije. Kava, ki je pridelana v vzhodnih venezuelskih gorah (la montaña), se po prestolnici imenuje Caracas.

Argentina in kavna prestolnica

Prestolnica Argentine Buenos Aires je bila od nekdaj tudi prestolnica kave v Latinski Ameriki. Že dolgo preden so sosednje države poznale latte, so prebivalci Buenos Airesa srkali različice vrste kav. Mesto je vedno ponujalo najboljšo kavo na celotni celini (el continente), predvsem zaradi pritoka italijanskih priseljencev (el inmigrante), ki so s seboj prinesli tradicionalne tehnike kuhanja kave.

Na potovanju po Latinski Ameriki si privoščite kakšno skodelico kave, izbire boste imeli na pretek! Tečaj španščine pa vam bo pomagal, da boste kavo znali tudi pravilno naročiti in sproščeno poklepetati z domačini.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.