Latinska Amerika in najbolj bizarne jedi, 1. del

Tečaj španščine vam bo pomagal pri potovanju v špansko govoreče države, obenem pa boste na njem spoznavali njihovo kulturo, navade in kulinariko. Na potovanju po Latinski Ameriki lahko pokušamo izredno okusne jedi, najdejo pa se tudi številne »dobrote«, ki se nam na prvi pogled zdijo zelo neobičajne.

Bi si upali poizkusiti katero od neobičajnih specialitet?

Morski prašiček – Ekvador, Peru, deli Bolivije in Argentine

Pri nas so morski prašički (conejillo de Indias) hišni ljubljenčki (las mascotas), v nekaterih državah Latinske Amerike pa so predvsem zelo okusna in popularna jed. Postrežejo kar cele, kar tistim z občutljivim želodcem (el estómago) verjetno prepreči uživanje v jedi. Ne glede na to pa naj bi bili morski prašički zelo okusni in naj bi nekoliko spominjali na mastno kokošje meso (el carne).

Mravlje – Kolumbija

Na severu Kolumbije, natančneje na območju Santanderja, so začinjene pečene mravlje (las hormigas) povsem običajna in priljubljena jed. Uživajo jih kot neke vrste oreške (las nueces). Ta »poslastica« pa ne stane malo – za kilogram tovrstnih mravelj boste odšteli desetkrat več kot za kilogram slavne kolumbijske kave.

Lamini možgani in jezik – Bolivija

V Boliviji velja lama (la lama) za nacionalno žival. Bolivijcem služi kot surovina za oblačila, pomoč pri delu in je osnova različnim jedem. Zahodnjakom se zdi še posebej neobičajno, da je ena izmed jedi iz lame pripravljana iz laminih možganov (el cerebro) in jezika (la lengua). Bi si upali poskusiti to jed, ki je našemu okusu (el sabor) tako tuja?

Escamole – Mehika

Escamole oziroma mehiški kaviar je prestižna kremasta priloga, ki se odlično poda k takosom z gvakamolejem. Čeprav na prvi pogled spominja na pinjole, je escamole pripravljen iz mravljinih ličink. Jed je zelo stara in izvira iz časa Aztekov. Najbolj pogosto jo uživajo prebivalci mehiške prestolnice (la capital) in njene okolice (los alrededores). 

Želvja jajca – Nikaragva

V nasprotju z zahodnjaki, ki v večini uživamo le kokošja jajca (el huevo), v Nikaragvi jedo želvja. Na vrhu jajca, ki ima sicer zelo tanko lupino (la concha), naredijo luknjico in jajce uživajo kar surovo. Zaradi boljšega okusa v notranjost jajca stisnejo še kakšno vročo omako (la salsa) ali limonov sok (el jugo).

Spoznavanje kulinarike Latinske Amerike je zelo zanimivo. Tečaj španščine v Linguli vas bo seznanil z mnogimi kulinaričnimi zanimivostmi špansko govorečih držav.

Vas zanima še več bizarnih jedi? Kliknite za nadaljevanje članka.