Pincho/pintxo

Španija velja za gurmansko deželo, iz katere prihajajo številne svetovne znane jedi (el plato). Le kdo ne pozna španske tortilje (la tortilla española)? Prav v vsaki španski pokrajini lahko najdemo značilne dobrote. Manj poznana, a odlična in hitro pripravljena jed je tudi pincho.

Pincho/pintxo ni enak tapasu!

Pincho je tradicionalna jed severa Španije. Čeprav ga zelo pogosto pripravljajo v Navarri, Kantabriji, La Rioji in severnem Burgosu, pa je najbolj tipičen za Baskijo (País Vasco/Euskadi).

Pincho oziroma pintxo izvorno pomeni »konica«. Obe različici imena sta pravilni. Pincho je špansko ime, pintxo pa je baskovska različica. Številni ljudje ga pogosto zmotno zamenjujejo s tapasom. V nasprotju s tapasom je pincho vedno postrežen s kruhom (el pan), nadev (el relleno) pa je na kruh pritrjen z leseno palčko ali zobotrebcem (el mondadientes).

Preprost, a okusen

Pincho lahko brez težav naredimo doma. Nadev na kruhu je lahko zelo različen, od mesa (el carne) in sira (el queso) do zelenjave (las verduras) vseh vrst. Najbolj značilni pinchi v Baskiji pa so sestavljeni iz rib (los pescados), polnjenih paprik (el pimiento) ali mesnih kroketov (el croquete).

Gremo na pincho!

Pogosto se v prostem času (tiempo del ocio) prijatelji, znanci in sorodniki zbirajo v posebnih baskovskih tavernah (la taberna), kjer ob kozarcu vina (el vino) ali vrčku piva (la cerveza) okušajo najrazličnejše vrste pinchov.

Španija ne bo pustila ravnodušnega nobenega ljubitelja dobre hrane. Obiščite tečaj španščine v Linguli, da boste brez težav razumeli recepte v španščini in pripravili kakšno izvrstno špansko jed.