Latinska Amerika in dulce de leche

Tečaj španščine je priložnost za pogovor o kulinariki Latinske Amerike. Dulce de leche je karameli podobna jed, ki jo v Latinski Ameriki obožujejo, pri nas pa je še razmeroma nepoznana.

tečaj španščine

Dulce de leche je v Latinski Ameriki ena izmed najbolj priljubljenih sladkih jedi. Foto: recetastips.com

Vsestranska uporaba

Dulce de leche je ena izmed najbolj priljubljenih sladkih jedi v Latinski Ameriki z zelo vsestransko uporabo, ki po okusu spominja na karamelo (el azúcar quemado). Ljudje si ga privoščijo na toastu, palačinkah, vafljih, pogosto je glavna sestavina tort, pit in drugih peciv. Odlično se poda k banani, čokoladi ali meringi, obstaja pa celo sladoled (el helado) dulce de leche! Dulce de leche je pripravljen s postopkom karameliziranja mleka. Tradicionalno je narejen iz mleka, sladkorja in vanilje (la vainilla), vendar danes obstajajo različice z dodano smetano ali pa namesto sladkorja uporabijo druga sladila.

Evropejci ali Indonezijci?

Urugvaj, Argentina, Čile, Kolumbija in Peru so le nekatere države, ki trdijo, da so izumile dulce de leche. Izvor jedi sega v začetek 19. stoletja. Nekateri Evropejci pravijo, da je leta 1804 Napoleonov kuhar (el cocinero) po naključju izumil to poslastico, tako da je predolgo segreval mleko (la leche) in sladkor. Po besedah ​​zgodovinarja (el historiador) Daniela Balmacede pa je bila prva različica dulce de leche pripravljena v Indoneziji, nato pa se je v 16. stoletju pojavila na Filipinih. Ko so Španci osvojili Filipine, so sladico prinesli v Španijo, kasneje pa še v Latinsko Ameriko. Ne glede na to, katera različica zgodbe je prava, verjetno drži, da se je dulce de leche, preden je »zavzel« Latinsko Ameriko, razvijal kar nekaj let.

Cajeta, manjar blanco, arequipe ali dulce de leche?

V Mehiki se sladki namaz imenuje cajeta, v Peruju, Čilu in Boliviji manjar blanco, v Kolumbiji arequipe, le v Urugvaju in Argentini je poznan pod imenom dulce de leche.

Svetovni dan dulce de leche

Dulce de leche je tako priljubljen, da ima celo svoj dan – 11. oktober je namreč svetovni dan sladice dulce de leche. Če ne prej, si jo morate privoščiti vsaj 11. oktobra!

Recept

Dulce de leche si lahko pripravite tudi doma. Potrebujete:

  • kondenzirano mleko: 4 skodelice (la taza)
  • sladkor: 1,25 skodelice
  • vaniljo v prahu: 1 žlica (la cuchara)

Priprava

Vse sestavine zmešajte v globoki ponvi z debelim dnom. Mešanico segrevajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato segrevajte na srednji temperaturi, dokler zmes ne zavre. Potem znižajte temperaturo na najnižjo in mešajte med kuhanjem, dokler se krema ne zgosti in karamelizira, kar traja od ene ure do ure in pol. Kremo prelijte v steklen kozarec (el vaso) in jo ohladite v hladilniku (el refrigerador).

Da boste v Latinski Ameriki brez težav naročili dulce de leche, vam bo v pomoč tečaj španščine, kjer se boste naučili tudi številnih drugih osnovnih fraz za naročanje hrane.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.