Priljubljene španske pijače

Španščina je povezana z glasbo, plesom, dobro hrano in pijačo. Španci poznajo veliko izvirnih, nam nepoznanih pijač (la bebida). In tudi vsi tisti, ki ne posegate pogosto po alkoholu, boste v Španiji našli primerne napitke.

Casera

Casera je mešanica gazirane vode (el agua carbonatada) in limone (el limón). Pijača je izredno popularna po vsej Španiji, zelo redko pa jo najdemo v drugih državah.

Granizado

V vročih poletnih dneh se lahko v Španiji osvežimo z granizadom. Pijača vsebuje veliko količino ledu (el hielo) in sirup (el jarabe). Limonin granizado velja za najbolj tipičen granizado, obstajajo pa še številni drugi okusi, kot so češnja (la cereza), jagoda (la fresa) in celo mojito!

Horchata

Horchata izvira iz španske Valencije in je narejena iz gomoljev rastline, imenovanih tudi zemeljski mandlji – v španščini chufa, vode (el agua) in dodanega sladkorja (el azúcar). Vedno je postrežena hladna.

Mango Agua Fresca

Čeprav mango agua fresca oziroma mangova osvežilna voda prihaja iz Latinske Amerike, so jo Španci vzeli za svojo. Njena priprava je zelo preprosta, zato si jo Španci pogosto privoščijo kar doma. Vse, kar moramo storiti, je, da v mešalniku (el mezclador) zmešamo narezan mango, skodelico (la taza) hladne vode, polovico čajne žličke (la cucharadita) soka limete in enako količino medu. Pijačo lahko okrasimo z listom mete.

Španščina vam bo pomagala pri naročanju hrane in pijače v špansko govorečih državah. Na tečaju španščine v Linguli boste s praktičnimi primeri dobro povadili tovrstne pogovore.