Argentinske sladice

Katere so najbolj znane argentinske sladice?

Španščina seveda pride prav na potepanju po Argentini, čudoviti deželi tanga. Pa poznavanje argentinske kulinarike? Argentinci so poleg ljubezni do govejega mesa in mate čaja znani sladkosnedi, ponašajo se s pestrim naborom sladkarij (golocinas), tort in drugih podobno kaloričnih sladic (dulces). Katere so najbolj znane argentinske sladice?

Dulce de leche, argentinska »nutella«

V Argentini boste ob vsakem koraku naleteli na gosto in lepljivo zmes rjave barve, ki ji pravijo dulce de leche, kar bi lahko prevedli kot »mlečna sladkarija«. Recept je preprost, saj gre v osnovi le za sladkor, kuhan na mleku, a je za domačo pripravo postopek vseeno dolgotrajen in zahteven. Uporablja se kot namaz na kruhu, polnilo za torte ali pa ga jemo kar z žlico.

Alfajores, sladke tortice za v žep

Okroglim torticam iz škrobnega testa v Argentini pravijo alfajores. Ponavadi so napolnjene prav z že omenjenim dulce de leche ali marmelado, lahko imajo eno ali več plasti in so oblite s čokolado oziroma posute s kokosom ali sladkorjem (azúcar). Ta kalorični priboljšek dobite v vsakem kiosku, pogosto pa jih pripravljajo tudi v domači kuhinji.

Čokoladna bomba – chocotorta

Sladico, katere ime je okrajšava za »čokoladno torto«, boste težko našli na menijih restavracij, toliko pogosteje pa z njo postrežejo na rojstnem dnevu (cumpleaños). Priprava je preprosta, saj je sestavljena iz plasti kupljenih čokoladnih piškotov, dulce de leche in kisle smetane.

Španščina pomaga naročiti pravo sladico

Svet argentinskih in drugih latinskoameriških sladkarij je še veliko večji, španščina pa vam bo nedvomno pomagala, da spoznate še druge sladke priboljške.