Aperitivo – prigrizek ali pijača?

Španci veljajo za narod, ki neizmerno rad uživa v družbi prijateljev, sorodnikov in znancev. Španski način življenja pa pripomore, da ob druženju nikoli ne manjka hrane. Španščina je malim prigrizkom pred glavnim obedom nadela posebno ime: aperitivo. Kaj se torej skriva za besedo, ki je postala ključni del španskega obeda? Tečaj španščine je odlična priložnost za spoznavanje španskih kulinaričnih navad.

Majhen krožnik dobrot

Rojstne dneve, sobotno ali nedeljsko druženje, obisk sorodnikov, prijateljev, sosedov ali znancev ali zgolj čakanje v restavraciji na glavno jed vedno pospremijo mali prigrizki. Bari in kavarne ob pijači vedno postrežejo aperitivo, kot so čips, olive, slani arašidi, majhen krožnik njihove slavne rižote (paella), prašičje uho (oreja) v omaki ali kaj podobnega. Ta navada iz barov se je prenesla tudi v domove. Od gostitelja se tako pričakuje, da pripravi že omenjeni aperitivo, ki pa se razlikuje od slovenskega razumevanja te iste besede.

Kaj pričaka na mizi goste, ki so povabljeni na kosilo ali večerjo?

  • Na mizi nikoli ne sme manjkati čips. Tako je! Španci so ljubitelji tega slanega prigrizka, ki lahko služi tudi kot priloga jedem. Naj vas ne preseneti, če vam v kakšni restavraciji poleg naročenega zrezka ali hamburgerja postrežejo še čips.
  • Druga izmed nepogrešljivih sestavin so olive (aceitunas). Postrežete lahko črne ali zelene, s koščico ali brez, polnjene (z inčuni) ali ne. Samo, da ne manjkajo olive.
  • Siri različnih vrst in majhni grisini (picos). Presenetljivo, a v španskem hladilniku se poleg njihovega dobro znanega iberskega pršuta (jamón ibérico) znajde tudi pestra izbira sirov. Postrežejo vse od kozjih (queso de cabra) do ovčjih (najbolj znan je queso manchego) sirov. Na mizi pa se znajdejo tudi nam bolj poznani po okusu, kot je ementaler.
  • Mešanica suhega sadja (mezcla de frutos secos), katere ime tujega gosta hitro zavede. Ne gre za suho sadje, kot ga poznamo in poimenujemo pri nas. Španci pod tem izrazom razumejo mešanico pražene slane koruze, slanih arašidov, rozin in slane pečene čičerke.

Tečaj španščine: odkrijte špansko kulinariko

Prigrizki so v španski kulturi na urniku tik pred glavnim obedom. Večkrat jih pripravijo, ko pričakujejo goste, krožnik aperitiva pa si z veseljem privoščijo tudi na sončno nedeljo pred kosilom z družino. Tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula lahko pomaga pri spoznavanju španske kulinarike in predvsem navad, ki so del njihovega vsakdana. Poskrbite le, da na tečaj, ko bo na vrsti spoznavanje hrane, ne pridete preveč lačni!

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.