Čile in cola de mono

Tečaj španščine poteka v sproščenem vzdušju, pogosto pa spregovorimo tudi o kulinariki. Božični čas je med drugim tudi obdobje dobre hrane in pijače. V Čilu si v tem času radi pripravijo božični koktajl, imenovan cola de mono.

Božični koktajl

Cola de mono ali colemono (opičji rep) je tradicionalna čilska pijača, ki si jo Čilenci radi privoščijo predvsem v božičnem času. Podobna je ruskemu koktajlu beli Rus. Čeprav obstaja veliko različic pijače, je pogosto sestavljena iz mleka, sladkorja (azúcar), kave, nageljnovih žbic (klinčki) in žganja (aguardiente). Če niste ljubitelji alkohola, si lahko privoščite tudi brezalkoholno različico.

Opičji rep?

O izvoru imena obstaja več teorij. Prvotno je bila pijača cola de mono ustekleničena. Nalepke so izdelovali pri podjetju Anís del Mono (opica) in sčasoma naj bi se ime preneslo na pijačo.

Bolj sprejeta teorija je povezana s predsednikom Pedrom Monttom z vzdevkom El Mono Montt, ki je Čilu predsedoval v začetku 20. stoletja. Zgodba pravi, da je nekega večera Montt zapuščal bučno zabavo (la fiesta), ko je ugotovil, da ne najde svojega revolverja znamke Colt. Gostje so politika pozvali, naj ostane, dokler orožja (el arma) ne najdejo. Zabava se je nadaljevala in kmalu je zmanjkajo alkohola, v shrambi (la despensa) so ostale le še začimbe (la especia), kava, mleko (la leche), sladkor in žganje. Vse skupaj so zmešali in nastala je pijača Colt de Montt kot poklon pogrešanemu revolverju. Mešanica je kmalu postala priljubljena po vsej državi in njeno ime se je razvilo v cola de mono oziroma v colemono.

Recept za opičji rep

Sestavine:

  • 6 skodelic mleka
  • 1 skodelica sladkorja
  • 1 žlica vaniljevega izvlečka
  • mleti cimet in cimetove palčke
  • ¼ skodelice instant kave
  • 2 skodelici močnega alkohola (npr. rum, vodka)

Priprava:

Mleko, sladkor, vaniljev izvleček in cimetove palčke zavremo v loncu. Instant kavi dolijemo mešanico vročega mleka in pustimo, da se kava raztopi. Postavimo v hladilnik (el refrigerador), da se nekoliko ohladi, in nato mešanici dodamo alkohol. Pijačo spet postavimo v hladilnik za štiri ure. Postrežemo v kozarcih (el vaso) za aperitiv, skupaj z ledom in mletim cimetom (la canela).

Si boste v božičnem času tudi sami privoščili colemono? Tečaj španščine je odlična priložnost za usvajanje novega kuharskega besedišča.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.