Latinska Amerika in najbolj bizarne jedi, 2. del

Pred potovanjem (el viaje) v špansko govoreče države je zelo priporočljiv tečaj španščine, kjer se boste naučili osnovnega sporazumevanja. Na potovanju po Latinski Ameriki se na krožniku (el plato) lahko znajde kakšna jed, ki je našemu okusu povsem tuja in na pogled neobičajna.

Kobilice – Mehika

Na nekaterih območjih Mehike, kot so Oaxacan, Ciudad de México, Tepoztlán, Cuernavaca in Puebla, so zelo priljubljena jed ocvrte kobilice (el ortópero), začinjene s čilijem, česnom in limeto. Ocvrte kobilice lahko jeste samostojno ali pa skupaj s takosi.

Chuño – Bolivija, Peru, Čile, Argentina

Chuño oziroma zamrznjen krompir (el patata) je brezmesna jed, ki se pripravlja pet dni. V postopku (el proceso) gre za izmenično izpostavljanje krompirja izredno nizkim, nato pa zelo visokim temperaturam. Jed se lahko uživa samostojno ali kot priloga (el suplemento) mesnim jedem. Chuño izvira iz časov pred inkovskim imperijem (13. stoletje). Prvi ga je leta 1590 opisal Španec José de Acosta. Zaradi visoke energetske vrednosti je bil zelo priljubljen med inkovskimi vojaki (el soldado), ki so ga uživali na vojaških pohodih.

Sladka krvavica – Urugvaj

Vsi dobro poznamo krvavice (la morcilla), a se naše nekoliko razlikujejo od tistih v Urugvaju. Tam so zelo priljubljene sladke krvavice, narejene iz muškatnega oreščka, sladkorja in rozin, vse skupaj pa je zmešano s krvjo (la sangre). Bi poskusili sladko krvavico?

Polži – Čile

Polži (el caracol) niso kulinarična dobrota le v Franciji. V Čilu lahko v poletnih mesecih uživamo v jedeh iz polžev, še posebej priljubljene pa so solate (la ensalada) s polži.

Changua – Kolumbija

Changua je razširjen kolumbijski zajtrk (el desayuno), ki se po sestavinah – jajca, mleko in kruh – ne razlikuje kaj dosti od običajnega evropskega zajtrka. Razlika pa je v načinu priprave – Kolumbijci namreč v skledi (el tazón) zmešajo skupaj vse tri sestavine in zajtrk je pripravljen!

Tečaj španščine v Linguli je odlična priložnost, da se seznanite še z drugimi zanimivostmi in se tako bolje pripravite na potovanje po špansko govorečih državah.