Peru – v vrhu svetovne kulinarike

Učenje španščine vam poleg pridobivanja znanja jezika omogoča tudi spoznavanje različnih zanimivosti, povezanih s špansko govorečimi državami. Ste na primer vedeli, da je Peru v zadnjem času v samem vrhu svetovne kulinarike (la culinaria)?

Prestižne restavracije

Kar tri perujske restavracije (el restaurante) so trenutno uvrščene na seznam pomembne kulinarične revije (la revista) Restaurant, v kateri je sto najboljših restavracij na svetu (el mundo). Restavracija Central v Limi, ki jo vodi znani perujski kuharski mojster Virgilio Martinez, je na zavidljivem šestem mestu.

Mešanica okusov – od indijanskih do kitajskih

Eden izmed razlogov, zakaj se je perujska kulinarika v zadnjem desetletju povzpela v sam vrh, je mešanica kultur (la cultura) na tem območju. Peru so pred 500 leti začeli naseljevati različni narodi (la nación), ki so s seboj prinesli delček domače gastronomije. Nove sestavine, jedi in načini priprave hrane so se začeli mešati z indijansko kulinariko. V 19. stoletjem so Peru množično naseljevali tudi Kitajci, ki so prav tako prinesli svoje kulinarične posebnosti. Poleg že naštetih vplivov (el impacto) so kasneje na perujsko kuhinjo vplivale še afriška, italijanska in japonska kuhinja (la cocina).

Razgiban relief

V Peruju lahko najdemo deževne pragozdove, gore in neskončne plaže. Razgiban relief, ki omogoča gojenje najrazličnejših pridelkov (el cultivo), je pomemben dejavnik pri prepoznavnosti perujske kuhinje. Na potovanju (el viaje) po Peruju je nemogoče spregledati, kako se naravne danosti vsake od 24 perujskih zvezdnih držav (el país) kažejo v njeni gastronomiji.

Zdrava kuhinja

Perujska kuhinja temelji na zdravih sestavinah z visoko hranilno vrednostjo. Že Indijanci (los indios), ki so naseljevali območje današnjega Peruja, naj bi se zavedali prednosti zdrave prehrane. Njihova hrana je temeljila na super živilih, kot so krompir, kvinoja in koruza. V perujski kuhinji se veliko uporabljajo tudi druga super živila, kot so maca, jakon in kamu kamu, ki so pri nas zaenkrat malo znana.

Učenje španščine v Linguli poteka v sproščenem vzdušju, prek pogovora in z veliko interaktivnimi aktivnostmi.