Povej mi, kaj ješ …

 in povem ti, od kod si

Španci sodijo med tiste narode, ki hrani posvečajo veliko pozornosti. Pa ne samo zaradi kulinaričnih užitkov, temveč tudi zato, ker jim vsakodnevni obroki pomenijo priložnost za druženje z družino ali prijatelji.

Najstarejša restavracija na svetu

Da Španci resnično sodijo med kulinarične uživače, priča tudi podatek, da ravno v Madridu najdemo najstarejšo restavracijo na svetu – gostilno Sobrino de Botín, ustanovljeno leta 1725.

Španska kulinarika, v kateri se prepletajo okusi vsega sveta, slovi po svoji pestrosti in raznovrstnosti. Napačno pa je pogosto prepričanje, da je ta hrana pekoča, saj nasploh uporablja zelo malo začimb, in še te so ponavadi bolj blagega okusa. Zato pa v njej najdemo veliko sveže zelenjave, rib in morskih sadežev ter raznih vrst mesa.

Paella, tortilja, tapasi in gaspačo

Med najbolj prepoznavne španske jedi sodijo paella (rižota s piščancem, morskimi sadeži, zelenjavo in žafranom), tortilja (jajčna omleta z ocvrtim krompirjem in različnimi nadevi), gaspačo (hladna juha s paradižnikom, zelenjavo in popečenim kruhom), pršut, različne klobase, siri in seveda tapas (vrsta prigrizkov oziroma kanapejev).

Kljub veliki pridelavi vin je najbolj znana španska pijača zunaj domovine sangrija (bovla), ki pa je veliko bolj priljubljena med turisti kot domačini.

Tretja največja pridelovalka vina na svetu

  • Čas za kosilo (el almuerzo) si Španci vzamejo med 13.30 in 14.30. V tem času se zapre tudi večina trgovin in drugih javnih ustanov.
  • Četudi po olivnem olju v svetu slovi Italija, ga dejansko Španija pridela dvakrat več. Dosega kar 44 % svetovne proizvodnje. Španija je prav tako tretja največja pridelovalka vina na svetu.

Da ob naročanju španskih dobrot ne bi ostali v zadregi, poskrbimo v Linguli, kjer vas na jezikovnih tečajih naučimo osnovnega besedišča na področju hrane in pijač ter sporazumevanja v gostilni.