Praznična miza po špansko

Španščina v Linguli je povezana s prijetnimi pogovori o najrazličnejših temah, tudi o hrani. Praznični december (el Diciembre) je priložnost, da kaj dobrega skuhamo in pojemo. Španska praznično obložena miza je videti precej drugače kot tipična slovenska. Mogoče dobite kakšno idejo o tem, kako popestriti svoj praznični jedilnik (el menú)!

  • Entremeses – raznolika predjed

Entremeses je predjed, ki je lahko sestavljena iz več jedi, najpogosteje gre za narezano šunko, klobaso, krvavico (la morcilla) in razne sire.

  • Morske jedi – nadomestilo za meso

Na španski praznični mizi meso pogosto zamenjajo morske jedi. Zelo priljubljeni so jastogi in kozice ter tudi juhe (la sopa) iz morskih sedežev.

  • Odojek in jagenjček – priljubljeni božični jedi

Odojek (el cochinillo) je priljubljena božična jed v več delih Španije, zlasti v regiji Kastilja in León. Koža odojka mora biti rjava in hrustljava, pogosto ga pečejo skupaj s čebulo in krompirjem. Tudi jagenjček (el cordero) se na božični mizi največkrat pojavi prav v regiji Kastilja in León, čeprav ga ob tej priložnosti pripravljajo tudi drugod po Španiji.

  • Galets – božična predjed

Juha galets je narejena iz makaronov in kroglic mletega mesa (la carne picada). Odlična ideja za božično predjed!

  • Turrón – najpogostejša sladica

Na božični predvečer pridejo na svoj račun tudi sladkosnedci. Najznačilnejša španska božična sladica je turrón. Najbolj tradicionalen turrón je narejen iz mandljev (la almendra), lahko pa je tudi iz arašidov, orehov, polnjen s kandiranim sadjem itd. Preberite več.

  • Polvorónes in mantecados – praznični piškoti

Polvorónes in mantecados boste v decembrskem času našli v vseh španskih supermarketih. Mantecados so majhni piškoti, narejeni iz svinjske masti (la grasa). Izvirajo iz 16. stoletja iz Andaluzije.

Polvorónes so vrsta mantecadosov; so bolj sladki in posuti s sladkorjem v prahu. Če niste vešči peke sladic, lahko okusne polvorónese kupite v trgovini in vam glede božične sladice ni treba več skrbeti.

  • Marcipan – sladka pregreha

Druga sladica, ki jo lahko preprosto kupite v trgovini (la tienda) in postavite na božično mizo, je marcipan. Najboljši španski marcipan boste našli v mestu Toledo. 

  • Peneče vino – nepogrešljivo za božič

Kozarec penečega vina, po špansko cava, je na božični večer nepogrešljiv. Pri nas je bolj priljubljen za novo leto, Španci pa si ga privoščijo tudi za božič (la Navidad).

Španščino v Linguli učijo prijazni učitelji, ki znajo motivirati in pripravijo živahne ure.