Španske velikonočne dobrote

Španščina nam je v veliko pomoč pri odkrivanju španske kulture. Španska kulinarika je znana po svoji raznolikosti in izvirnosti, ob veliki noči (la Pascua) pa Španci pripravljajo številne zanimive jedi, ki so nam povsem neznane.

La Mona de Pascua

La Mona de Pascua je posebna velikonočna torta (el pastel), značilna predvsem za Katalonijo in Valencio. Zanimiva barvna torta simbolizira pomlad (la primavera) in začetek sončnega vremena. Stari starši (los abuelos) jo po navadi podarijo svojim vnukom (los nietos), od tod tudi njeno ime – mona je maroška beseda za darilo (el regalo). Število kuhanih jajc (el huevo) na vrhu torte je odvisno od starosti (la edad) vnuka. Modernejše različice so okrašene z veliko čokolade (el chocolate) in drugimi sladkarijami (los dulces).

Hornazo

Hornazo je slana pita, polnjena z jajci, svinjino in pikantno špansko klobaso, imenovano chorizo. Pripravljajo jo v okolici Salamance in Ávile, z njo pa se gostijo na velikonočni ponedeljek (el Lunes). Obstaja tudi netradicionalni sladki hornazo, narejen iz janeža, sladkorja, mandljev in jajc.

Flores fritas

Flores fritas oziroma ocvrto cvetje (los flores) ni le zelo okusna sladica, ampak je tudi lepa na pogled. Za veliko noč jih boste našli praktično po vsej Španiji. Če ste vešči pečenja sladic, pa jih lahko pripravite tudi doma!

Potaje de Vigilia

Potaje de Vigilia je popularna španska velikonočna obara, ki jo pripravljajo na veliki petek (el Viernes). Sestavine so: čičerika, špinača, česen, čebula, poper in trdo kuhano jajce. Potaje de Vigilia toplo priporočamo vsem, ki rajši posežejo po slanih  jedeh.

Bartolillos

Če vas bo ob veliki noči pot zanesla v špansko prestolnico (la capital), se bartolillosom ne boste mogli izogniti. Bartolillo je ocvrta empanada trikotne oblike, polnjena z jajčnim in mlečnim nadevom ter posuta s sladkorjem.

Španščina je lahko sila zabavna, saj se ob učenju pogovarjamo o zanimivih temah, povezanih s Španijo in Latinsko Ameriko.