Sangria, priljubljena španska pijača

Tečaj španščine vam bo pomagal pri naročanju hrane in pijače v številnih krajih po svetu. Sangria je ena najbolj priljubljenih španskih pijač, ki se prileže predvsem v vročih dneh.

Mešanica vina in sadja

Recepti za sangrio se v Španiji razlikujejo, saj obstaja veliko regionalnih razlik. V osnovi je sangria mešanica rdečega vina in sesekljanega sadja (la fruta). Sadje je lahko lokalno – breskve, nektarine, jagode, jabolka, hruške – ali globalno – ananas, limeta – ter sladkano s sladkorjem (el azúcar) in pomarančnim sokom. Nekateri recepti za sangrio poleg vina in sadja vsebujejo dodatne sestavine, kot so žganje, gazirana voda ali liker z okusom.

Krvavo rdeča

Sangria v španščini pomeni krvavitev (latinsko sanguis – kri, špansko sangre – kri) in se nanaša na njeno krvavo rdečo barvo (el color). Izraz za pijačo sangria so začeli uporabljati v 18. stoletju.

Pijača starih Rimljanov

Zametki sangrie izvirajo še iz časov starih Rimljanov, ki so se pred več kot 2.000 leti prebili čez Iberski polotok. Voda je bila v tistem času zelo onesnažena in neprimerna za pitje, zato so jo pogosto zmešali z alkoholom, da so ubili bakterije (la bacteria). Prve prednice sangrie so bile verjetno mešanice vina, vode, zelišč (la hierba) in začimb (la especia).

Tinto de verano ali sangria?

Na prvi pogled sta si sangria in druga priljubljena španska pijača – tinto de verano –precej podobni. Toda sestavine (el ingrediente) pijače tinto de verano so precej bolj preproste: rdeče vino, limonina soda, rezina pomaranče ali limone in led (el hielo). Tinto de verano ima tudi precej nižjo vsebnost alkohola kot sangria.

Ni vsaka »sangria« prava sangria

Čeprav sangrio povezujemo s Španijo, je njeno poreklo tudi portugalsko. V skladu s predpisi Evropske unije samo Španija in Portugalska lahko označita svoje izdelke (el producto) z nazivom sangria.

Clericó – latinskoameriška sangria

Clericó je latinskoameriška različica sangrie, ki je priljubljena predvsem med poletjem (el verano) ter v času božiča in novega leta. Pripravljena je iz mešanice agrumov in tropskega sadja (pomaranča, ananas, melona, ​​mamon ali papaja, jabolko, breskev, jagoda), alkoholne pijače (predvsem rdeče vino, belo vino ali jabolčnik), sladkorja in ledu. Danes obstajajo tudi recepti z dodanim pepsijem ali kokakolo.

Sangria je odlična osvežilna pijača, ki jo lahko poskusite v vseh delih Španije. Tečaj španščine vam bo pomagal tudi pri naročanju hrane in pijače v špansko govorečih državah. Na tečaju španščine v jezikovni šoli Lingula boste s praktičnimi primeri dobro povadili tovrstne pogovore.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.