Peru in Inca Kola

Tečaj španščine vključuje tudi raziskovanje latinskoameriške kulinarike. Inca Kola je legendarna in izredno priljubljena perujska pijača. Rumenkasto, osvežilno, sladko in gazirano pijačo nekateri imenujejo kar žvečilni gumi (el chicle) v steklenici.

Kako je nastala?

Leta 1910 se je Anglež José Robinson Lindley skupaj z družino preselil v Peru. Družina je v Limi začela proizvajati gazirane in negazirane pijače, leta 1928 pa je bilo družinsko podjetje (la empresa) uradno registrirano kot Corporación José R. Lindley S.A. Leta 1935 je José Lindley predstavil novo gazirano mešanico, imenovano Inca Kola, ki je takoj postala pravi hit (el éxito), najprej v delavskih okrožjih Lime.

Dobro oglaševanje

Deset let po ustanovitvi (el establecimiento) podjetja je Inca Kola postala vodilna pijača na trgu v Limi. Perujci so pijačo vzeli za svojo, kar je bila med drugim posledica (la consecuencia) domoljubne ikonografije in oglaševalskih kampanj. Patriotske slogane so začeli uporabljati že v 60. letih, recimo La bebida del sabor nacional – Pijača nacionalnega okusa, kasneje pa Es nuestra, la bebida del Perú – Naša je, pijača iz Perua in El sabor del Perú – Okus Peruja. Do leta 1972 se je Inca Kola uveljavila po vsej državi.

Za vsako priložnost

Inca Kola je take vrste pijača, ki si jo lahko privoščite praktično kjerkoli in kadarkoli. V Peruju jo boste dobili tako v restavracijah (el restaurante) hitre prehrane, kot je McDonald’s, kot v dražjih in prestižnejših restavracijah. Pijača je postrežena hladna, vendar skoraj nikoli z ledom (el hielo). Zanimivo je, da se ne uporablja za mešanje z alkoholnimi pijačami, denimo vodko ali rumom (el ron).

Kje jo lahko kupimo?

Inca Kola je na voljo po vsem Peruju, dobili jo boste tudi v trgovinicah v manjših zaselkih. Zunaj Peruja lahko pijačo kupite v kakšni specializirani trgovini (la tienda), kjer imajo izdelke (el producto) iz Latinske Amerike, ali pa v trgovinah v kakšni latinskoameriški četrti. Pijačo si lahko kadarkoli naročite tudi prek spleta (el web).

Vas je pijača navdušila? Če se boste odpravili v Peru, jo boste brez dvoma srečali na poti. Tečaj španščine je priporočljiv za vse popotnike, ki si želijo obiskati Latinsko Ameriko.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.