Španski šeri

Tečaj španščine je poleg pogovora v najpogostejših situacijah in širjenja besedišča namenjen tudi spoznavanju najrazličnejših španskih zanimivosti. Zagotovo smo že vsi slišali za pijačo šeri (el jerez). Ali ste vedeli, da je šeri špansko vino?

Pridelava v Jerezu že od časa Feničanov

Šeri je belo vino (el vino blanco) z visoko vrednostjo alkohola (15–21 %), najbolj pogosto pridelano iz grozdja (las uvas) sorte palomino. Po fermentaciji, ko sladkor že povre v alkohol, šeriju dodajo žganje.

Starati se mora najmanj tri leta, s čimer pridobi svojo značilno barvo.

Zmotno prepričanje, da je šeri angleško vino, je posledica zgodovinskih dejstev (los hechos históricos). Angleški pomorščak Drake je leta 1587 osvojil Cádiz. Uničil je špansko ladjevje in zasegel plen, del katerega so bili tudi številni sodi (los barriles) šerija. Močno vino, pomešano z žganjem, je v Britaniji povzročilo pravo navdušenje in kmalu so ga začeli množično uvažati.

Oznaka šeri

Oznaka sherry oz. šeri je pravzaprav poangležen izraz za špansko besedo jerez. Ime se sme uporabljati le za vina, pridelana v andaluzijski provinci Cádiz.

Špansko poimenovanje jerez je seveda prevzeto od andaluzijskega mesta (la ciudad) Jerez. Kljub temu se danes oznaka zmotno uporablja za podobna vina v Združenih državah Amerike, kjer jih imenujejo ameriški ali kalifornijski šeri.

Tečaj španščine v Linguli bo priložnost za pogovor o različnih španskih zanimivostih. Obljubljamo vam, da boste poleg jezikovnega znanja razširili svoje poznavanje Španije, španske kulture in zgodovine.