Kolumbijska kuhinja, 1. del

Tečaj španščine odpira tudi okno v kulinarični svet špansko govorečih držav. Kolumbijsko kuhinjo so zaznamovali Španci, Afričani in domorodna ljudstva. Poglejmo si nekaj okusnih, nam povsem neznanih kolumbijskih specialitet.

Arepas – kolumbijska priloga številka ena

Arepas, ena najbolj priljubljenih prilog v Kolumbiji, so narejene iz koruzne ali pšenične moke (la harina). Podobne so tortiljam, postrežemo lahko kuhane, pečene (na žaru) ali ocvrte. Gurmanom pa priporočamo polnjene: recimo arepas con queso (s sirom), arepas de huevo (ocvrte skupaj z jajcem) …

Ajiaco – za hladne dni

Ajiaco je tradicionalna bela juha, značilna za kolumbijsko prestolnico Bogoto in nekatera območja Andov v Kolumbiji, kjer hladno vreme kliče po toplem obroku. Tradicionalni ajiaco pripravljajo s piščancem, tremi vrstami krompirja (las patatas) in zeliščem, imenovanim guasce. Pogosto ga postrežejo z belim rižem, koruzo (la maíz) in rezino avokada.

Bandeja paisa – boste zmogli celoten krožnik?

Bandeja paisa, ki dobesedno pomeni krožnik (el plato) delavca, je tradicionalna jed kolumbijske regije Antioquia. Vsebuje beli riž (el arroz), rdeči fižol, mleto goveje meso, ocvrto banano, klobaso (el chorizo), koruzo, svinjske ocvirke, arepas in svež avokado (el aguacate), vse skupaj pa je prekrito z ocvrtim jajcem. Je precej mastna in nasitna jed, zato večkrat zadostuje polovična porcija.

Rondón – kaj pa polži?

Jed je afriško-karibskega izvora in je značilna za karibsko obalo (la costa) Kolumbije. Vsebuje kokosov riž, ribe, juko, sladek krompir in polže. Za naš okus precej nenavadna kombinacija!

Fritanga – družabna jed

Fritanga je jed, ki jo ponavadi pripravijo ob druženju s prijatelji (el amigo). Postrežejo jo v veliki košari (la cesta) ali na velikem krožniku, vsebuje pa veliko različnih vrst mesa – piščanca, svinjino, govedino, klobase in svinjske ocvirke. Meso kot priloga dopolnjujejo arepe, koruza in banane.

Oblea – posladkajmo se s kolumbijskimi vaflji!

Oblea oziroma vafelj je tipična ulična kolumbijska jed, ki jo lahko kupimo po vsej državi. Ta sladica je narejena iz dveh okroglih vafljev, med njima pa so različni nadevi – marmelada, čokolada, sladkor … Na pogled je videti kot nekakšen sladek sendvič (el sándwich)!

Tečaj španščine vam bo zagotovo prišel prav pri naročanju kulinaričnih specialitet v Kolumbiji.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.