Tekila in nekaj zanimivosti

Tečaj španščine zajema zanimive teme, med katerimi je tudi kulinarika. Tekila je tradicionalna mehiška pijača, ki v povprečju vsebuje od 38 do 40 volumskih odstotkov alkohola, pridobivajo pa jo iz fermentiranega soka modre agave, ki ga nato destilirajo v posebnih kotlih.

Mehiški simbol in ponos

Tekila je eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov Mehike. Ime je dobila po mestu (la ciudad) Tequila, od koder naj bi izvirala. Mesto Tequila leži 65 kilometrov od Guadalajare v mehiški zvezni državi (el país) Jalisco. Tekila je bila prva destilirana alkoholna pijača, ki so jo proizvajali v Ameriki, in ima status avtohtone pijače na ameriški celini (el continente).

Mešanje tekile

V Evropi se tekilo pogosto pije samo ali pa je zmešana z limetinim sokom (el jugo) – to je koktajl margarita. V Mehiki pa se tekila pogosto meša z drugimi pijačami. Priljubljena mehiška kombinacija je tekila, zmešana z gazirano pijačo z okusom grenivke, ki se imenuje tekila squirt ali paloma. Če imate radi kokakolo, pa bo za vas primeren charro negro – mešanica (la mezcla) tekile in kokakole.

Brez soli in limone, prosim!

Pri nas se tekila najpogosteje pije skupaj z limono in soljo. V Mehiki tak način pitja ni zelo pogost in priljubljen. Bolj običajno je, da se tekila pije brez teh dveh dodatkov in počasi. Kljub temu pa lahko ob naročilu (el orden) tekile prosite za sol in limono!

Kdo je jimador?

Jimador se v Mehiki imenuje oseba, ki ročno obira modro agavo. Mogoče se vam beseda zdi znana – Jimador je tudi popularna znamka (la marca) tekile.

Najbolj prodajana znamka tekile

Za največjo in najbolj prodajano znamko tekile na svetu velja José Cuervo, ki obvladuje kar 35,1 odstotka svetovne prodaje. Njen ustanovitelj José Antonio Cuervo je bil prvi človek, ki je dobil licenco za prodajo tekile. Že v 19. stoletju je samo v Guadalajari prodal 10.000 sodov (el barril) tekile.

8 let do obiranja

Kar osem let mora preteči, da je modra agava dovolj zrela za obiranje. Potem pa je pijačo treba še starati, kar lahko traja tudi pet let (odvisno od vrste tekile).

Popiti hitro po odprtju

Tekilo naj bi popili v največ dveh mesecih po odprtju steklenice (la botella). Če boste tekilo pustili odprto dlje, bo zgubila svojo značilno aromo in okus.

Zmerno pitje ugodno za zdravje

Prekomerno pitje alkohola ima negativne posledice za zdravje (la salud). Kljub temu pa občasno in zmerno uživanje tekile prinaša tudi nekaj pozitivnih posledic za naše zdravje. Pomaga pri zniževanju ravni holesterola in zmanjševanju stresa ter uravnava tvorbo inzulina v našem telesu. Poleg tega je priporočljiva pri prehladu (el resfriado) in želodčnih težavah!

Tečaj španščine je priložnost za zabavne in sproščene pogovore o latinskoameriški kulturi.