Okusi španskih pokrajin

Med sprehodom po španskih ulicah boste gotovo slišali kakšno novo špansko besedo s področja kulinarike, s katero boste nadgradili svoje znanje tujega jezika. Katero jed boste naročili, ko vam bo ob omamnih vonjavah začelo kruliti po želodcu? Predlagamo vam nekaj takih, s katerimi boste kar najbolje doživeli špansko kulinariko.

Valencia

Paella je tradicionalna valencijska jed. Glavna sestavina je riž, ki mu lahko po želji dodate meso, ribe, morske sadeže ali zelenjavo, za edinstven okus pa poskrbi žafran. Lačni turisti lahko izbirajo med tremi vrstami paelle: valencijsko (riž, zelenjava, zajec, piščanec, raca, polži, fižol in začimbe), paello z morskimi sadeži (škampi, školjkami, lignji, zraven pa je tudi zelenjava) in mešano paello iz morskih sadežev, mesa, zelenjave, fižola in začimb.

Katalonija

Katalonsko kulinariko najbolje spoznate, če pokusite escudello. Escudella i carn d’olla je daljše ime za tradicionalno katalonsko juho, ki je bila prva juha v Evropi. Okus ji dajejo mesne kroglice s česnom in peteršiljem ter sezonska zelenjava. V preteklosti so escudello pripravljali ob četrtkih in nedeljah. Jed se postreže v dveh hodih: najprej escudella (juha s testeninami ali rižem), nato pa meso (carn d’olla), servirano na pladnju z zelenjavo. Če oba hoda združimo, se jed imenuje escudella barrejada.

Prigrizki – tapas

Španci si med glavnimi obroki privoščijo tapase ali prigrizke. So prava španska posebnost, saj so ji namenjeni tudi posebni bari in lokali, v zadnjem času pa se tapas bari širijo tudi po drugih evropskih deželah. Tipičen tapas je velik le za grižljaj. Osnova je največkrat svež ali opečen kruh, včasih tudi krekerji ali solatni list. Kruh je začinjen s česnom, kumino, čilijem in prepojen z oljčnim oljem. Med osnovne sestavine spadajo tudi paradižnik, paprika in različne vrste oliv. Naročite lahko več tapasov in jih kombinirate po želji. Preberite več o tapasih.

Kako naročimo hrano v španščini?

Da v Španiji ne boste lačni, si zapomnite naslednje fraze:

ŠPANSKO SLOVENSKO
¿Quieren algo para comer?  Boste kaj pojedli?
Quisiera la paella. Želim paello.
¿Quieren algo para beber? Boste kaj popili?
Quiero un zumo de naranja. Želim pomarančni sok.
¿Desea algo de postre?  Bi morda še kakšno sladico?
De postre quiero un pastel de chocolate. Za sladico bom čokoladno torto.
La cuenta, por favor.  Račun, prosim.

Se vidimo v restavraciji v Španiji ali na tečaju španščine v Linguli?