Prehrambene navade v Španiji

Najboljša mediteranska kulinarika

Mediteranska kuhinja je za mnoge raj na zemlji, posebno, če ti je pri srcu raznovrstna in ne pretežka hrana. Španci so ponosni na svojo prehrano in se pogosto pohvalijo, da imajo najboljšo in najbolj zdravo mediteransko kulinariko na svetu ‒ veliko sadja in zelenjave, stročnice, pa tudi dober kruh, testenine, riž, oljčno olje, česen, ribe, morske sadeže, perutnino, drugo meso, različne sire, jogurt in pa seveda vino. Je pa treba dodati, da je Španija raznolika in najdemo tudi kaj drugega kot mediteransko kulinariko, recimo krvavice in druge močne jedi.

Kdaj jedo zajtrk, kosilo in večerjo?

Naslednje, kar popotnik zelo hitro odkrije, je poseben urnik prehranjevanja, ki je zelo drugačen od večine držav.

  • Španci zajtrku ne namenjajo posebne pozornosti in večkrat zajtrkujejo zunaj doma, recimo rogljič in pomarančni sok.
  • Kosilo in slavna siesta sta običajno med 14. in 16. uro; v tem času je večina trgovin (seveda ne velikih, ki so prevzele evropski ritem) in drugih ustanov zaprta. Ljudje se po kosilu vrnejo v službo, ki jo tako končajo približno ob 20. uri.
  • Večerja pa se je zelo pozno: po navadi med 21.00 in 22:30, poleti pa lahko opazimo veliko družin, ki večerjajo celo ob polnoči.

Kaj boste jedli za kosilo?

Najpomembnejši obrok dneva je kosilo. Začne se z lahkim obrokom, kot sta juha ali solata, sledi glavna jed z mesom ali ribo, nato sladica (ki pa ni nujno sladka, pogosto je sadje), za konec pa še kava in »chupito« (šilce) tradicionalnega likerja. Hrano običajno postrežejo s kruhom, vinom in vodo.

Vsaka regija ima značilne jedi; ob obali bodo postregli z ribami, v notranjosti pa tudi s kakšno divjačino. Nekaj pa bo na voljo vsepovsod, še posebno v turističnih krajih: paella, tradicionalno iz Valencije, in veliko vrst vina, še posebno znamenito je rdeče iz La Rioje. Večerja je večkrat priložnost za druženje s prijatelji in se v nasprotju z latinoameriškimi državami je v restavraciji.

Živahno dogajanje na prostem

Španci živijo svoje bogato družabno življenje zunaj doma: vse se dogaja na trgih, ulicah … Morda so to navado podedovali od grških agor ali rimskih forumov, zagotovo pa k živahnemu dogajanju na prostem pripomore tudi toplejše podnebje.

Tečaj španščine je idealna priložnost, da spoznate različne španske kulinarične posebnosti.