Chimichurri – argentinska omaka

Španščina nam lahko služi kot izhodišče pri spoznavanju in pripravi najrazličnejših dobrot, ki prihajajo iz špansko govorečih držav. Argentinska kulinarika, denimo, se lahko pohvali z veliko raznolikostjo (la diversidad). Ste že slišali za chimichurri – omako (la salsa) argentinskega izvora?

Čeprav se omaka uporablja tudi v empanadah (žepkih) in na svežem kruhu (el pan), jo največkrat postrežejo kot prilogo k različnim vrstam mesa (la carne). Najpogosteje jo ponudijo skupaj z zrezki na žaru, praženo govedino in svinjsko klobaso (la salchicha).

Priprava: en, dva, tri!

Priprava je zelo preprosta in hitra. Potrebujete:

  • olivno olje (el aceite de oliva): 120 ml
  • rdeč vinski kis (el vinagre): 120 ml
  • vodo (el agua): 90 ml
  • origano (el orégano): 2 šopka
  • peteršilj (el perejil): 2 šopka
  • česen (el ajo): 2 stroka
  • rdečo papriko/čili (el pimiento rojo/el chile): pol žličke

Zelišča (las hierbas) in česen operite (lavar) in na grobo nasekljajte. Vse sestavine stresite v mešalnik (la licuadora) in dobro zmiksajte (mezclar). Pripravljeno omako prelijte v servirno skodelico. Preden jo postrežete, jo vsaj za dve uri postavite (colocar) na sobno temperaturo. Dober tek! (¡Buen provecho!)

Oglejte si pripravo omake tudi v španščini:

Od kod izvira ime, iz tximitxurri ali Jimmy McCurry?

V 19. stoletju je veliko Baskov iz Evrope emigriralo v Argentino. Najverjetneje beseda (la palabra) chimichurri izvira prav iz baskovske besede »tximitxurri«, ki v približnem prevodu (la traducción) pomeni mešanica več stvari brez kakršnegakoli reda.

Skoraj zagotovo je napačna predstava o angleškem izvoru imena. Nekateri viri namreč trdijo, da je omaka poimenovana po irskem vojaku (el soldado) Jimmyju McCurryju, ki naj bi jo na argentinskih tleh pripravil prvi. Ker naj bi bilo ime omake Jimmy McCurry za izgovarjavo domačinom (los locales) enostavno pretežko, naj bi besedo podomačili v chimichurri.

Španščina vam bo pomagala, da boste lahko pripravili tudi druge argentinske jedi, ki bodo navdušili vaše prijatelje in domače.