Najboljše španske vinorodne pokrajine

Učenje španščine je odlična priložnost, da se poleg španskega jezika učite tudi o španski gastronomiji, kulturi in tradiciji. Španija je tretja največja proizvajalka vina (el vino) na svetu, takoj za Francijo in Italijo, in pravi vinski raj na Zemlji.

La Rioja

Vinogradi v La Rioji.

Vinogradi v La Rioji.

Za najprestižnejši španski vinorodni okoliš velja predel severovzhodne španske avtonomne pokrajine La Rioje. Rodovitna vinorodna pokrajina ob reki Ebro je razlog, da se La Rioja uvršča v sam vrh svetovnih vinorodnih pokrajin. Poznana je predvsem po kakovostnih rdečih vinih. Najpomembnejša vinska sorta je tempranillo, ki je pogosto mešan z manjšimi količinami sort garnacho, graciano in mazuelo.

Katalonija

Vinogradi v Penedèsu. Foto: Rupal Shankar (The Syrah Queen)

Svetovna znana vinska regija v Kataloniji – Penedes – se odlikuje po španskem penečem vinu (el cava), ki ga proizvajajo po posebnem, tradicionalnem postopku. Približno 95 % španskega penečega vina je proizvedenega v Penedesu. V preteklosti so špansko peneče vino imenovali tudi španski šampanjec. Uporaba omenjene besedne zveze danes ni več dovoljenja – šampanjec je namreč zaščiten naziv, ki poimenuje peneče vino, pridelano v francoski pokrajini Šampanja.

Andaluzija

Andaluzija je poznana po vinih z visoko vrednostjo alkohola. Vsem dobro znani šeri (el jerez) vsebuje kar 15–21 % alkohola. Pridelujejo ga iz belega grozdja sorte palomino. Ime šeri ima zaščiteno poreklo in se lahko uporablja le za vina, pridelana na natančno določenih območjih v Andaluziji. V Španiji se šeri pogosto pije ob prigrizkih (las tapas). Preberite več o španskem šeriju.

Učenje španščine v Linguli ne pomeni le vaje z dialogi v različnih situacijah, temveč tudi spoznavanje Španije in njenih značilnosti. Boljše poznavanje Španije pa bo zagotovo še dodatna spodbuda za učenje španskega jezika.