Najboljše španske vinorodne pokrajine

Učenje španščine je odlična priložnost, da se poleg španskega jezika učite tudi o španski gastronomiji, kulturi in tradiciji. Španija je tretja največja proizvajalka vina (el vino) na svetu, takoj za Francijo in Italijo, in pravi vinski raj na Zemlji.

La Rioja

Za najprestižnejši španski vinorodni okoliš velja predel severovzhodne španske avtonomne pokrajine La Rioje. Rodovitna vinorodna pokrajina ob reki Ebro je razlog, da se La Rioja uvršča v sam vrh svetovnih vinorodnih pokrajin. Poznana je predvsem po kakovostnih rdečih vinih. Najpomembnejša vinska sorta je tempranillo, ki je pogosto mešan z manjšimi količinami sort garnacho, graciano in mazuelo.

Katalonija

Svetovna znana vinska regija v Kataloniji – Penedes – se odlikuje po španskem penečem vinu (el cava), ki ga proizvajajo po posebnem, tradicionalnem postopku. Približno 95 % španskega penečega vina je proizvedenega v Penedesu. V preteklosti so špansko peneče vino imenovali tudi španski šampanjec. Uporaba omenjene besedne zveze danes ni več dovoljenja – šampanjec je namreč zaščiten naziv, ki poimenuje peneče vino, pridelano v francoski pokrajini Šampanja.

Andaluzija

Andaluzija je poznana po vinih z visoko vrednostjo alkohola. Vsem dobro znani šeri (el jerez) vsebuje kar 15–21 % alkohola. Pridelujejo ga iz belega grozdja sorte palomino. Ime šeri ima zaščiteno poreklo in se lahko uporablja le za vina, pridelana na natančno določenih območjih v Andaluziji. V Španiji se šeri pogosto pije ob prigrizkih (las tapas). Preberite več o španskem šeriju.

Učenje španščine v Linguli ne pomeni le vaje z dialogi v različnih situacijah, temveč tudi spoznavanje Španije in njenih značilnosti. Boljše poznavanje Španije pa bo zagotovo še dodatna spodbuda za učenje španskega jezika.