Tipične sladice latinskoameriških držav

Učenje španščine je odlično izhodišče za spoznavanje kulinarike južnoameriških držav in Pirenejskega polotoka. Kljub kilometrom razdalje in drugačnim življenjskim navadam se nekatere sladice razlikujejo samo po imenu. Katere so tipične sladice, ki se najpogosteje pojavijo na mizi?

Mehika in sladkan kruh mrtveca

Ko govorimo o Mehiki, v ospredje stopi njihovo praznovanje dneva mrtvih. Za to posebno priložnost imajo v navadi speči sladek kruh (el pan), katerega posebna sestavina so aromatične kapljice pomarančevca. Ko je kruh ohlajen, ga še dodatno posujejo s sladkorjem (el azúcar).

Kolumbijski sladki sendvič

Ena najbolj poznanih kolumbijskih sladic je zagotovo mali sladki sendvič (bocadillo), ki je v resnici narejen iz sadeža gvajava. Sadje in trsni sladkor se v vodi kuhata tako dolgo, dokler ne nastane gosta zmes. Ta se mora nato ohladiti, da se lažje razreže na manjše podolgovate kose. Ob tej sladici si Kolumbijci običajno privoščijo še kozarec mleka (la leche).

Ekvadorska sladica iz pomaranč

Ta sladica naj bi bila izjemno enostavna za pripravo, saj zanjo potrebujemo samo tri sestavine (los ingredientes). Recept pravi, da najprej dobro olupimo pomaranče in jih narežemo na kolobarje, čez pa polijemo med (la miel) in potrosimo cimet. Da pa sladica dobi pravi okus, jo moramo nekaj ur pustiti stati na sobni temperaturi.

Argentinski makroni

Oblika tipične argentinske sladice spominja na dobro znane francoske makrone. Argentinci svojo sladico pripravijo tako, da med dva doma pripravljena piškota po posebnem receptu namažejo marmelado, čokoladni mousse ali kondenzirano mleko (leche condensada). Za velike sladokusce se po vrhu posuje še mleti sladkor. Ta sladica je tipična tudi za Čile, kjer pa se držijo pravila, da se med dva piškota lahko namaže samo debelejša plast kondenziranega mleka. Njeno poimenovanje pa združuje ime države in velikost (oziroma v tem primeru majhnost) sladice: chilenitos.

Španščina in spoznavanje kulinaričnih dobrot po širnem svetu

Učenje španščine v jezikovni šoli Lingula poteka v sproščenem okolju. Ponuja vam priložnost za konverzacijo o zanimivostih posameznih kultur, med katere brez dvoma spada tudi kulinarika.