Španci in kava – kakšno najraje pijejo?

Pitje kave za marsikoga ni le navada, ampak tudi užitek. Med temi so zagotovo Španci, eden tistih narodov, ki se drži načela »carpe diem«. Tečaj španščine vam bo pomagal spoznati tudi vrste kave, ki jih Španci najpogosteje naročijo v baru ali pa pripravijo doma.

Za nekatere še niste slišali

Španski bari seveda ponujajo vse tipe kave, ki jih pijemo doma ali poznamo iz tujine, pa še kakšno. Podaljšana, kratka, bela, z mlekom ali smetano … Kakšno kavo (café) pa še radi popijejo Španci?

  • Kava z ledom

Pričakovali bi, da to kavo pijejo samo poleti (verano), ko temperature na Pirenejskem polotoku večkrat presežejo 40 stopinj Celzija. Pa ni tako. Predvsem po kosilu v restavraciji si Španci ne glede na letni čas zaželijo kavo z ledom (hielo). V poletnih mesecih pa si takšno kavo večkrat privoščijo že kar za zajtrk (desayuno).

  • Kava carajillo – z dodatkom žgane pijače

To vrsto črne kave postrežejo v majhnem kozarčku. Značilna je tudi za južnoameriške države, vendar vsak narod doda kavi drugo žgano pijačo. Španci in Kolumbijci dvema tretjinama količine kave primešajo tretjino količine konjaka (coñac), medtem ko kavo na Kubi zmešajo z rumom (ron).

  • Kava bombón – z dodatkom kondenziranega mleka

Tudi to kavo Španci postrežejo v steklenem kozarcu (vaso), da so jasno vidne različne plasti. Črni kavi dodajo kondenzirano mleko (leche condensada), ki zaradi svoje gostote ostane na dnu kozarca. Po želji se tej kavi doda tudi malo navadnega mleka.

  • Kava asiático – recept z juga Španije

Ta kava izvira iz Murcie (natančneje iz kraja Cartagena) na jugu Španije. Postreže se v posebnem kozarcu, ki je namenjen prav pitju te vrste toplega kofeinskega napitka. Sveže kuhani kavi najprej dodajo kondenzirano mleko, nato pa še skrbno odmerjeno količino španskega likerja Licor 43. Po okusu ali glede na družinsko tradicijo po vrhu posujejo malo cimeta (canela), dodajo nastrgano lupinico limone (limón) ali pa kar prava zrna kave.

Tečaj španščine: spoznavanje kulinaričnih navad

Tečaj španščine pomaga pri spoznavanju različnih kulturnih navad, kamor sodi tudi pitje kave. Ne glede na to, v katero špansko govorečo državo boste potovali, vas bodo povsod postregli s kavo. Na tečaju španščine v Linguli boste spoznali različne vrste kave in novo besedišče, tako da se boste lažje odločili, katero želite poskusiti.