Peru – v domovino krompirja

Če vas zamika potovanje v domovino krompirja (papa), vam bo španščina v veliko pomoč. Medtem ko so krompir v Evropo kolonizatorji prinesli v 16. stoletju kot posebnost, so ga na območju Peruja pridelovali že pred 7.000 leti.

Kar tri tisoč vrst krompirja

Medtem ko se lahko Kitajska pohvali z največjo količino pridelanega krompirja, se lahko Peru postavi z največjo raznovrstnostjo krompirja na svetu – v tej državi poznajo kar 3.000 vrst krompirja od 5.000, kolikor jih obstaja na svetu – raznih oblik, barv in z različno vsebnostjo hranil.

O domorodnosti krompirja v Peruju veliko pove izraz »to je pa bolj perujsko kot krompir« (eso es más peruano que la papa).

Dan krompirja kot nacionalni praznik

30. maja se v Peruju praznuje nacionalni dan krompirja, ko po državi potekajo kulinarična tekmovanja, gurmanski sejmi in razstave domačih sort krompirja, ki jih na tradicionalni način gojijo na 4.000 metrih nadmorske višine.

Posušen, polnjen, karameliziran … vedno del perujske kuhinje

Perujske tradicionalne kuhinje si brez krompirja ni mogoče predstavljati. Tipičen perujski način hrambe krompirja je posušen krompir (papa seca), ki ga dodajajo raznim jedem – ena najbolj znanih in starodavnih je carapulcra, enolončnica s posušenim krompirjem, mesom, česnom in drugimi začimbami.

Za perujsko mizo je pogosto najti polnjen krompir (papas rellenas) ali krompirjevo pito (pastel de papa), vredno pa je poskusiti krompir po huancajsko (papa a la Huancaia) – kuhan krompir, mariniran v pikantni omaki.

Krompir Perujcem tekne tudi za posladek: krompir karamelizirajo, za sladice uporabljajo krompirjeve kreme ali pa preprosto skuhajo krompirjev puding.

Španščina vas lahko seznani s pestrim svetom latinskoameriških dobrot, ki jih lahko pripravite tudi v domači kuhinji.