Praznična miza po latinskoameriško

Tečaj španščine je seveda namenjen učenju španskega besedišča in slovnice, pogosto ob pogovoru o lahkotnih temah, povezanih s Španijo in Latinsko Ameriko. Božične praznične mize v Latinski Ameriki so videti nekoliko drugače kot slovenske. Lahko pa tudi vi poskusite ustvariti katero od njihovih okusnih prazničnih jedi.

Venezuelski kruh s šunko – preprost praznični prigrizek

Pan de jamón ali venezuelski kruh s šunko je sladkan kruh, polnjen z olivami (la aceituna) in šunko, ki se tradicionalno streže okoli božiča (la Navidad). Nastal naj bi leta 1905 v Caracasu, glavnem mestu Venezuele. Lastnik pekarne (la panadería) je želel porabiti nekaj kosov ostankov šunke in tako je nastal recept! Priprava je zelo preprosta, potrebujete le testo za kruh (domače ali kupljeno), šunko in olive.

Kvinojin casserole – zdrava priloga

Kvinoja je žitom podoben pridelek s semenom z visoko vrednostjo beljakovin (la proteína). V nasprotju z Južno Ameriko, od koder izvira, v Evropi postaja bolj priljubljena šele v zadnjem času. Po navadi pripravijo kvinojino enolončnico s klobaso, za vegetarijansko različico pa lahko klobaso izpustite. Gre za bolj zdravo alternativo bolj mastnim prazničnim prilogam. Tudi za praznično mizo (la mesa) se lahko jé zdravo!

Pire iz juke – nadomestek krompirjevega pireja

Pire iz juke (manioka) je latinskoameriška alternativa krompirjevemu pireju. Juka je zelo priljubljeno in uporabljano živilo v Latinski Ameriki. Je nekoliko podobna krompirju – škrobno živilo, ki surovo ni užitno, s kuhanjem pa dobi blag okus. Za dodatek lahko pireju iz juke primešate sirovo omako in karamelizirano čebulo (la cebolla).

Panettone – nepogrešljiva božična sladica

Panettone oziroma po špansko panetón je sladek kvašen kruh, ki izvira iz Italije in je postal v Latinski Ameriki skoraj nepogrešljiva praznična tradicija. Gre za kvašeno testo (la masa), polnjeno s suhim sadjem in oreščki ter pečeno v okrasnih papirnatih modelčkih. Tradicionalno ga na božični večer postrežejo z vročo čokolado, pogosto pa ga namenijo tudi za darilo (el regalo).

Pan de Pascua – sladica z nemškim pridihom

Čeprav pan de Pascua pomeni velikonočni kruh, gre za tradicionalno božično sladico v Čilu. Biskvitu (el bizcocho) dodajo med in ingver, običajno tudi mandlje, orehe, kandirano sadje in rozine. Sladico so v Čile prinesli nemški priseljenci, od tedaj pa je v Čilu božična stalnica. Pravzaprav je kombinacija dveh evropskih božičnih sladic (el postre) – nemškega stollena in italijanskega panettona.

Tečaj španščine razkrije latinskoameriške dobrote

Verjetno se vam že pošteno cedijo sline! Obiščite tečaj španščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste izvedeli še veliko novega o prazničnih navadah v Latinski Ameriki.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.