Priljubljene španske alkoholne pijače

Španščina vam bo pomagala pri naročanju hrane in pijače v številnih krajih po svetu. Španci se radi zabavajo, ob tem pa tudi spijejo kakšen kozarček (un vaso) alkohola. Poznate poleg sangrije še kakšno tipično špansko alkoholno pijačo?

Rebujito

Rebujito je značilna pijača predvsem na jugu (el sur) Španije. Če boste potovali po vroči Andaluziji, se boste zagotovo srečali s to osvežilno alkoholno pijačo, ki je mešanica belega šerija in limonovega soka (el jugo de limón) ali sprita.

Kalimotxo

Prava izbira (la elección) za ljubitelje vina je baskovska pijača kalimotxo – mešanica vina in kokakole. Kalimotxo ni popularna pijača le v barih in restavracijah, pogosto jo pripravljajo tudi doma.

Agua de Valencia

Agua de Valencia je zanimiva alkoholna pijača, v kateri so zmešani peneče se vino (el cava), pomarančni sok (el jugo de naranja), vodka in džin (la ginebra). Kot že samo ime pove, prihaja iz Valencije, ki je poznana po gojenju pomaranč. Čeprav se imenuje voda (el agua), pa moramo biti z njo previdni, saj ima že en kozarec pijače veliko alkohola!

Clara de limón

Predstavnice ženskega spola rade posežejo po pijači clara de limón, ki zaradi nižje vsebnosti alkohola stereotipno velja za »žensko« pijačo. Clara de limón ni nič drugega kot pivo (la cerveza), zmešano s fanto ali schweppsom.

Tinto de verano 

Poletno vino oziroma tinto de verano velja poleg sangrije za najbolj priljubljeno špansko alkoholno pijačo, ki jo najdemo praktično po vsej Španiji. Hitro jo lahko pripravite tudi doma – rdečemu vinu dodajte limonov sok ali mineralno vodo (el agua mineral) in že se lahko osvežite s »poletnim vinom«.

Obstaja še kar nekaj izvirnih španskih alkoholnih pijač, ki jih boste lahko naročili na potovanju po Španiji ali pa si jih pripravili doma. Španščina vam bo pri prebiranju receptov za mešanje teh okusnih pijač zagotovo prišla prav!