Hesperidina in Argentina

Tečaj španščine vključuje tudi raziskovanje latinskoameriške kulinarike. Hesperidina je argentinski liker z zdravilnimi učinki, ki bo navdušil predvsem ljubitelje pomaranč (la naranja).

Izum ameriškega priseljenca

Hesperidina – ime je prevzeto iz grškega mita – je argentinski alkoholni liker iz pomaranč, ki ga je leta 1864 v Buenos Airesu izumil ameriški priseljenec Melville Sewell Bagley. Bagley je pred ameriško državljansko vojno emigriral v Buenos Aires, kjer je začel delati v lekarni (la farmacia) La Estrella, ki deluje še danes. V tem času je eksperimentiral z različnimi formulami, da bi ustvaril pomarančni napitek, ki bi bil blagodejen za prebavo (la digestión). Hesperidina se je razvila prav iz teh poskusov (el experimento).

Izvirna oglaševalska kampanja

Pred uradnim lansiranjem pijače je Bagley organiziral obsežno in taktično oglaševalsko kampanjo z uporabo plakatov (el póster), ki jih je izobesil po Buenos Airesu. Na teh plakatih je bila le ena skrivnostna beseda – hesperidina, brez slik ali dodatnih pojasnil. Skrivnostna kampanja je trajala tri mesece, dokler se niso 24. decembra 1864 končno pojavili nazornejši oglasi, objavljeni v časopisu (el periódico) La Tribuna. Hesperidina je bila opisana kot okusna pijača iz pomaranč, ki blagodejno vpliva na prebavo. Pijača je hitro navdušila ljudi tako zaradi okusa (el sabor) kot zaradi zdravilnih lastnosti. Svoja poznanstva v ZDA je Bagley izkoristil za izdelavo nepozabne etikete in steklenice (la botella), ki sta tako značilni za hesperidino.

Prva argentinska blagovna znamka

Uspeh pijače je spodbudil ljudi, da so izdelek začeli ponarejati in posnemati. Bagley je zaradi tega celo prepričal takratnega predsednika Argentine Nicolása Avellanedo, da je leta 1876 ustanovil urad za patente in blagovne znamke (la marca), in na ta način zaščitil svoj izdelek. Hesperidina je bila prvi izdelek, ki je bil registriran kot argentinska blagovna znamka.

Vojaška pijača

Med paragvajsko vojno (1864–1870), ki je potekala med Paragvajem na eni strani ter Argentino, Brazilijo in Urugvajem na drugi, so hesperidino uporabljali argentinski vojaki (el soldado), ki so imeli zaradi pitja onesnažene vode pogosto želodčne težave. Argentinska vlada je celo ukazala vojakom spiti vsaj eno skodelico hesperidine na dan.

Vas je zamikalo, da bi si ob obisku Argentine privoščili hesperedino? Tečaj španščine je odlična priložnost za pogovor o raznolikih temah, tudi o tistih bolj zabavnih.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.