Kolumbijska kuhinja, 2. del

Kolumbijska kuhinja je zelo raznolika, saj ima vsaka regija svoje tradicionalne jedi. Slovencem je precej neznana, zato je tečaj španščine idealna priložnost, da se seznanite tudi z različnimi okusi Latinske Amerike.

Lechona – kar 10 ur!

Jed lechona izhaja iz regije Tolima, vendar pa jo ob prireditvah in zabavah (la fiesta) strežejo po vsej Kolumbiji, ponavadi skupaj z arepas. Narejena je iz piščanca, polnjenega z rumenim grahom, rižem in zeleno čebulo (la cebolla). Njena priprava pa zahteva veliko potrpežljivosti, saj se počasi kuha kar 10 ur!

Pandebono – kolumbijski kruh

Pandebono je kolumbijski kruh (el pan), ki izvira iz regije Valle del Cauca. Narejen je iz koruzne moke, škroba juke, sira in jajc (el huevo). Danes ga lahko dobite v pekarnah (la panadería) po vsej Kolumbiji.

Aborrajado – posladkajmo se z banano!

Aborrajado prav tako izvira iz regije Valle del Cauca. Gre za ocvrte banane (včasih le pečene v olju), polnjene s sirom (el queso), včasih  tudi s pasto iz guave, kar v Kolumbiji imenujejo bocadillo.

Arroz de lisa – riž po kolumbijsko

Arroz de lisa je, kot že ime pove (arroz namreč pomeni riž), riževa jed iz mesta Barranquilla, rojstnega kraja slavne pevke Shakire. Vsebuje ribe (el pescado), kokosov riž, čebulo, čili, zelenjavo, včasih tudi drobnjak in avokado.

Cazuela de mariscos – za ljubitelje morskih jedi

Cazuela de mariscos je neke vrste morska obara, ki jo pripravljajo v karibskih regijah Kolumbije. Enolončnica (el estofado) je pripravljena na osnovi kokosovega mleka (la leche) z dodano zelenjavo, začimbami in vrsto morskih sestavin – škampi, jastogom, kozicami, ostrigami, lignji … Brez dvoma prava izbira za ljubitelje morske hrane!

Caldo de costilla – zdravilo proti mačku!

Caldo de costilla je kolumbijska juha, značilna za zajtrk (el desayuno), ki naj bi bila odlično zdravilo po prekrokani noči! Recept za juho se prenaša iz generacije v generacijo. Osnovne sestavine so voda, krompir in goveja rebra z dodatkom koriandra.

Vam je zadišala kakšna kolumbijska jed? Tečaj španščine vam bo olajšal razumevanje kolumbijskih receptov!