Argentina in goveji steaki

Tečaj španščine vključuje tudi spoznavanje kulinaričnih posebnosti latinskoameriških držav. Argentina je zaradi svojih odličnih govejih steakov prava destinacija za ljubitelje mesa (la carne). Ste se kdaj spraševali, v čem je njihova skrivnost (el secreto)?

Izvrsten okus in značilna aroma

Skrivnost izvrstnega okusa (el sabor) in značilne arome argentinske govedine je v prepletu sočne trave rodovitnih argentinskih pamp, ugodnega podnebja, proste reje in za meso vzrejenih pasem goveda. Krave na pampah prosto pasejo svežo travo (la hierba), niso zaprte v hlevu (el granero) in se ves čas gibajo. Meso je posledično manj mastno in bolj zdravo, saj goveda ne hranijo z umetnimi krmili in dodatki.

Regionalna jed

Kljub temu, da tujci goveje meso povezujemo z vso Argentino, je govedina v Argentini precej omejena na določene regije. Značilna je za severni in osrednji del države – province Buenos Aires, Córdoba, Santa Fe, La Pampa. V Patagoniji, na jugu države, prevladujejo jagnjetina (el cordero) in morske jedi, na zahodu, na območju Andov, pa so primarne jedi sestavljene iz kozjega mesa.

Argentinski ponos in ekonomska niša

Argentinsko govedo je priznano po vsem svetu, govedoreja pa je argentinska ekonomska niša. Zaradi velikega zanimanja po svetu se je cena (el precio) govedine povzpenjala tudi v Argentini. Oblasti so zato uvedle določene ukrepe (la medida) za zaščito argentinske govedine, kot so 15-odstotni davek na izvoz mesa in letne kvote, ki omejujejo obseg izvoza.

Od asada do milanesa

Poleg znamenitega asada (preberite več) je danes v Argentini vse bolj priljubljen zrezek (el filete) milanesa. Zrezek milanesa je »neuradna« argentinska nacionalna jed, precej podobna avstrijskemu dunajskemu zrezku in ameriškemu ocvrtemu piščančjemu zrezku. Gre za popečene in ocvrte rezine (la rebanada) najboljših delov govejega mesa. Milanesa ima svoje korenine v Italiji, kar ni presenečenje glede na veliko število potomcev italijanskih priseljencev v Argentini.

Kaj ima z govedino sin Krištofa Kolumba?

Govedo (el ganado) je leta 1511 iz Španije v države Latinske Amerike pripeljal sin Krištofa Kolumba. Iz Paname prek Venezuele in Brazilije naj bi govedo prispelo na argentinsko ozemlje leta 1556. Odlične razmere so omogočile hitro razmnoževanje divjega goveda. V naslednjem stoletju so iz Britanije pripeljali tudi britanske pasme angus, hereford in shorthorn. Argentinsko govedo se že od nekdaj pase izključno zunaj (el exterior), na prostranih argentinskih pampah (prostrane travnate stepe z rodovitno prstjo in zmernim celinskim podnebjem).

Tečaj španščine bo osvežil in utrdil vaše znanje tujega jezika ter omogočil brezskrbno kulinarično razvajanje ob obisku špansko govorečih držav.