Mehika in koktajli

Tečaj španščine je namenjen tudi pogovoru o sproščenih temah, kot sta španska in latinskoameriška kulinarika. V Mehiki si lahko ljubitelji koktajlov poleg svetovno znane margarite privoščite kar nekaj odličnih in osvežilnih mešanic, katerih glavna sestavina je v večini prav tekila (la tequila)!

Črni rus

Črni rus je preprost, a zelo močen koktajl. V njem sta zmešani mehiška kahlúa in vodka, pozabiti pa ne smemo še na led (el hielo). Kahlúa je znana mehiška alkoholna pijača, ki vsebuje rum, kavo, sladkor in vaniljo (el vainilla). Obstajata dve različici črnega rusa – ena merica kahlúe in dve merici poljubne vodke – in pa slajša verzija – dve merici kahlúe in ena merica vodke. Črni rus je koktajl, ki si ga morate privoščiti vsi sladkosnedci.

Beli rus

Beli rus ni nič drugega kot črni rus z dodatkom smetane (la crema). Beli rus spominja na kavo in je kot nekakšna alkoholna kava. Pivci kave si bodo belega rusa zagotovo privoščili z največjim veseljem.

Chelada

Chelada je idealna alternativa za vse tiste, ki obožujete pivo (la cerveza), vendar si včasih zaželite tudi kakšnega koktajla. V kozarec stresite nekaj kock ledu, dodajte sveže stisnjeno limeto (la lima), ščepec soli in vse skupaj prelijte z najljubšim pivom.

Vampiro

Vampiro je mehiška različica svetovno znanega koktajla bloody mary. Sestavljen je iz sangrite, tekile in grenivkine sode.

Sangrita je razširjena mehiška mešanica, sestavljena iz pomarančnega, limetinega, paradižnikovega ali granatnega soka ter čilija (el chile), včasih tudi čebule in soli. Da je koktajl še bolj začinjen, poleg soli Mehičani dodajo še nekaj kapljic limete in mehiškega tajía. Ljubitelji začinjenih jedi, našli smo koktajl za vas!

Margarita

Margarita je najbolj znan mehiški koktajl, ki si ga lahko privoščimo praktično povsod po svetu. Obstaja ogromno različic margarite – od jagodne, breskove do tiste najbolj klasične iz limetinega soka. Glavna sestavina pa je seveda tekila, pri postrežbi pa nikakor pa ne sme manjkati posoljen rob kozarca (el vaso)!

Paloma

Paloma oziroma v prevodu golobica je še en razširjen mehiški koktajl, ki ga brez težav pripravite tudi doma. Paloma je osvežilna alkoholna pijača iz tekile (logično!), nekaj kapljic (la gota) limete, ščepca (la pizca) soli in grenivkine sode.

Vas je zamikalo, da bi si privoščili dober mehiški koktajl? Tečaj španščine je odlična priložnost za pogovor o raznolikih temah, med katerimi ne manjkajo niti koktajli. Priporočamo vam tako koktalj kot tudi odličen tečaj španščine v Linguli.