Popularna piva Latinske Amerike

Tečaj španščine v Linguli ponuja tudi priložnost za pogovor o pivu. Predvsem moški v Latinski Ameriki imajo poleg nogometa (el fútbol) še eno veliko strast (la pasión) – pivo (la cerveza). Pivo in nogomet gresta odlično skupaj, saj si večina gledalcev nogometne tekme brez vrča te pijače ne predstavlja. Katera so najbolj popularna piva, ki jih najdemo na tem območju?

Argentina: quilmes, najpopularnejše pivo

Verjetno najbolj popularno pivo v vsej Latinski Ameriki je argentinski quilmes, ki ga točijo v Buenos Airesu. Znamka je tudi uradni sponzor argentinske nogometne reprezentance. Pivovarsko podjetje je leta 1888 ustanovil nemški priseljenec (el inmigrante) Otto Bemberg.

Mehika: negra modelo s pekočim okusom

Aromatizirano pivo negra modelo velja za najboljše v Latinski Ameriki in je namenjeno predvsem ljubiteljem drugačnih, bolj specifičnih piv. Ima zelo značilen, nekoliko pekoč okus z dodatkom karamele (el caramelo) in čokolade (el chocolate).

Dominikanska republika: presidente, priljubljen tudi v ZDA

Pivo, ki ga proizvaja Cerveceria Nacional Dominicana, se imenuje po nekdanjem dominikanskem predsedniku z vzdevkom (el apodo) Presidente Trujillo. Sprva je bilo temno in ni bilo zelo priljubljeno, v šestdesetih letih pa so njegovo teksturo spremenili in njegova poraba je močno narasla. Presidente je izredno razširjen tudi v ZDA.

Peru: cusqueña – poklon inkovski kulturi

Pivo cusqueña polnijo že od leta 1908. Imenuje se po mestu (la ciudad) nastanka – Cusco, nalepka na embalaži pa je poklon inkovski kulturi (la cultura). Lahko izbirate med različnimi vrstami: cusqueña premium, malta, cusqueña de trigo in roja.

Čile: cristal – edini, veliki, naš

Čile ima obsežno pivovarsko tradicijo in je znan po izdelavi kakovostnih piv. Še posebej ponosni so na pivo cristal, katerega slogan se glasi: »Unica, Grande, Nuestra« (edini, veliki, naš). Priljubljeno je tudi zaradi svoje lahkotnosti ter dodatka limete (la lima) in citronke (la cidra).

Na potovanju po Latinski Ameriki zagotovo ne boste ostali žejni, na izbiro imate več kot dovolj piv! Tečaj španščine pa vam bo pomagal, da boste pivo znali tudi naročiti, ne le pokazati nanj s prstom.