Španija in sladice

Tečaj španščine je priložnost za spoznavanje španske kulinarike. Ko beseda nanese na špansko kulinariko, najprej pomislimo na paello, tapase in sangrio. Na španske sladice pogosto kar pozabimo, čeprav so tudi te zelo okusne.

Slanina iz nebes – tocino del cielo ali tocinillo de cielo

Tocino del cielo ne vsebuje nobene slanine! Kremasta sladica iz Andaluzije je narejena iz rumenjakov, sladkorja (el azúcar) in vode, na koncu jo polijejo še s karamelnim sirupom. Pravijo, da so ga izumili v mestu Jerez de la Frontera, kjer pridelujejo tudi znameniti šeri.

Flan – priljubljen tudi pri nas

Najbolj tipična španska sladica je flan, ki ga lahko najdete po vsej državi, zelo priljubljen pa je tudi pri nas. Ta preprosta jed je narejena iz mleka ali smetane (la nata), jajc, sladkorja in želeja. Prelita je s karamelno omako ali sirupom (el jarabe).

Flanu je zelo podobna slanina iz nebes – tocino del cielo, ki ne vsebuje nobene slanine! Kremasta sladica iz Andaluzije je narejena iz rumenjakov, sladkorja (el azúcar) in vode, na koncu jo polijejo še s karamelnim sirupom.

Santiagova torta – tarta de Santiago  

Tradicionalna sladica iz Galicije, natančneje iz mesta Santiago de Compostela, je Santiagova torta. Narejena je iz mandljev (la almendra) in posuta s sladkorjem, ki je pogosto razporejen v obliko križa (la cruz). Najpogosteje se uživa skupaj z dobrim kozarcem vina.

Marmelada in sir?! – membrillo con queso

Za naš okus je ta sladica precej nenavadna. Membrillo je vrsta zgoščene marmelade (la mermelada), narejene iz kutin. Membrillo con queso je, kot že ime pove, marmelada iz kutin s sirom, po navadi gre za sir kozji sir manchego. Sladico boste našli na severu (el norte) Španije, v Baskiji.

Rižev puding po mediteransko arroz con leche

Španska različica riževega pudinga se postreže kar hladna. Sladica je zelo preprosta, vsebuje riž (el arroz), mleko in sladkor. V nasprotju s tradicionalnim riževim pudingom je španska različica bolj mediteransko obarvana – začinjena s cimetom, dodajo pa ji tudi limonino lupino.

Katalonska krema – španska crème brûlée

Katalonska krema je najbolj prepoznavna katalonska sladica, zelo podobna francoskemu crème brûléju. Narejena je iz rumenjakov, mleka in sladkorja, vsebuje pa tudi cimet (la canela), pomarančno (la naranja) in limonino lupino ter je prelita z zažgano sladkorno skorjo.

Katera sladica vas je najbolj navdušila? Tečaj španščine vam bo pomagal pri branju in razumevanju španskih receptov.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.