Ekvador in kulinarika

Tečaj španščine vam poleg pridobivanja znanja jezika omogoča tudi spoznavanje različnih zanimivosti, povezanih s špansko govorečimi državami. Vsi poznamo mehiške tacose in argentinske steake, nihče pa verjetno še ni slišal za ekvadorsko krompirjevo juho locro de papas in druge okusne jedi.

Locro de papas – zdrava krompirjeva juha

Juhe (la sopa) so v Ekvadorju zelo priljubljene in jih pogosto uživajo. Obstaja nešteto receptov za eno izmed najbolj priljubljenih ekvadorskih juh z imenom locro de papas. Sestavine so preproste – krompir (las patatas), čebula, česen, voda, mleko, poper in sol, skoraj vsi recepti pa vključujejo tudi na kocke narezan sveži sir (el queso) in avokado (el aguacate).

Bolon de verde – ocvrte zelene kroglice

Bolon de verde oziroma v prevodu zelena kroglica je priljubljena nacionalna ekvadorska jed. Narejena je iz mešanice pretlačene nezrele banane in svinjine (la carne de cerdo) ali sira; zmes oblikujemo v kroglico in ocvremo. Brez dvoma je to jed za ljubitelje ocvrte hrane!

Fanesca – velikonočna praznična obara

Nasitna obara fanesca se v Ekvadorju uživa le enkrat v letu, in sicer teden dni pred veliko nedeljo (el domingo). Sestavine fanesce in načini priprave se razlikujejo po regijah ali celo od družine do družine. Osnovne sestavine te močne juhe so buča, dvanajst različnih vrst fižola (los frijoles) in drugih zrn, vključno z lečo, grahom in koruzo. Kos solne trske, kuhane v mleku, je simbol Jezusa, medtem ko dvanajst fižolov ponazarja dvanajst Jezusovih apostolov. Običajno juhi dodajo še trdo kuhano jajce in zelišča (npr. peteršilj), včasih se ob juhi postrežejo tudi empanade.

Ocvrta yuca – ekvadorski pomfrit

Manioka, poznana tudi pod imeni kasava, topioka in yuca, je gomoljasta južnoameriška rastlina. Verjeli ali ne, yuca je za rižem (el arroz) in koruzo (el maíz) tretji najbolj priljubljen vir ogljikovih hidratov na svetu, četudi je v Severni Ameriki in Evropi večinoma neznana. Ocvrta yuca je kot nekakšen pomfrit in je izvrstna malica ali pa priloga glavni jedi.

Morocho – sladkanje po ekvadorsko

Vse ljubitelje sladkega bo navdušil ekvadorski morocho, ki je narejen iz cimeta, kuhanih zrn koruze (mote), mleka, sladkorja in rozin (la pasa). Mote bi po teksturi lahko primerjali z ovseno kašo. Morocho pogosto uživajo za zajtrk, najdemo ga tudi na jedilnikih nekaterih restavracij in v restavracijah s hitro prehrano.

Katero ekvadorsko jed bi poskusili najprej? Tečaj španščine v Linguli je odlična priložnost za učenje španskega besedišča, povezanega z naročanjem hrane in pijače v špansko govorečih državah.

Imate vprašanja o tečaju španščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.