O Španiji

La playa en Marbella, Costa del Sol, España

La playa en Marbella en la Costa del Sol (Avtor: David Iliff)

Španija je dežela sonca in neskončnih plaž
To drži. Španija ima zaradi lege gotovo več sonca kot preostala Evropa. Največ sončnih dni je ob sredozemski obali in v Andaluziji, medtem ko je na severu Španije poleg nižje temperature tudi več deževnih dni. V osrednjem delu poznajo celo zelo mrzle zime. Španija se lahko pohvali s kar 8.000 km plaž, kar jo postavlja na prvo mesto v Evropi.

Nekaj osnovnih podatkov

Kraljevina Španija leži na Iberskem polotoku (JZ Evropa), hkrati pa vključuje tudi Balearske otoke v Sredozemskem morju, Kanarske otoke v Atlantskem oceanu ter mesti Ceuta in Melilla v severni Afriki. Površina države obsega 505.955 km².

Še nekaj zanimivosti

  • Čeprav večina ljudi misli, da je baretka francoska, se je ta razvila iz tradicionalnega pokrivala baskovskih kmetov.
  • Španska kraljica Izabela I. Kastiljska je leta 1492 financirala raziskovalno odpravo Krištofa Kolumba, na kateri je ta odkril Ameriko.

Adios siesta?

Ena od prvih stvari, na katere pomislimo ob omembi Španije, je zagotovo siesta. Popoldanski počitek, dolg dve uri, ki si ga po kosilu privoščijo Španci. Siesta je že dolgo del španske tradicije in tudi tradicije v drugih špansko govorečih državah.

 

Tudi to skriva Španija

Severnoafriški muslimani, ki so v preteklosti zavzeli območje današnje Španije, so sledi pustili tudi v španskem jeziku. V španščini pogosto slišimo izraz ojalá, ki izhaja iz klica muslimanske vojske Wa Allah.

Jakobova pot v Španiji

El camino je že od srednjega veka pomeni izziv mnogim popotnikom, a vsi, ki so jo prehodili, pravijo, da gre za nepozabno izkušnjo. Prehoditi jo poskušajo tako romarji z vsega sveta kot tudi turisti.

Kraljeva pot

Kraljevo pot so začeli graditi leta 1901 in jo dokončali štiri leta pozneje. Leta 1921 se je po njej sprehodil kralj Alfonso XIII., zato so jo poimenovali kar Kraljeva pot.

Panamericana – najdaljša prevozna pot na svetu

Bi si upali kreniti na več kot 25.000 kilometrov dolgo pot, ki prečka vse Amerike, od Severne, Srednje do Južne? Po Guinnessovi knjigi rekordov je to najdaljša prevozna pot.

Patagonija

Turiste najbolj očarajo naravne lepote regije. Patagonija je dežela ledenikov, fjordov in neskončnih prerij, ima več kot 20 narodnih parkov, ki se nizajo ob Andih.